Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Testele de salivă nu respectă nicio regulă sanitară, sindicaliștii cer kit-uri individuale

teste_pe_bucati.png

Ministru Educatiei mizeaza pe responsabilitatea parintilor in ceea ce priveste testarea elevilor la domiciliu
Ministru Educatiei mizeaza pe responsabilitatea parintilor in ceea ce priveste testarea elevilor la domiciliu

Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele școlare nu respectă nicio regulă de siguranță sanitară. Acestea ar urma să fie manipulate de cel puțin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condițiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate și sigilate individual, spun sindicaliștii din Educație. Ei cer Guvernului distribuției testelor din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 și distribuirea în unitățile de învățământ a unor kit-uri individuale.

Una dintre nemulțumirile profesorilor care au primit deja testele de salivă este faptul că acestea nu au venit ambalate individual, ci ”pe bucăți”, spune Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean, afiliat la FSLI.

”Noi, prin Federația Sindicatelor Libere din Învățământ am solicitat blocarea distribuției acestor teste de salivă și distribuția în școli a unui kit individual, deoarece teste ajunse la inspectoratele școlare, în primul rând nu respectă nicio regulă de siguranță sanitară și trebuie să spunem că acestea sunt manipulate cel puțin de trei persoane, înainte de a ajunge la elevi, iar toate aceste lucruri intră în sarcina personalului din Învățământ, astfel că am mere Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, ONAC-ului, să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziționate și livrate dezmembrate”, a declarat liderul sindical Lucia Cojocaru.

O altă problemă ridicată de profesori este legată de instrucțiunile de folosire ale acestor teste. Inspectoratele școlare județene au trimis școlilor un video cu instrucțiuni de asamblare a kiturilor de testare pe bază de salivă în pungi individuale. Clipul respectiv arată cum o persoană ia câte o componentă din câte o pungă și o pune într-o pungă sterilă.

Angajații din Educație cer Guvernului României să li explice mai clar care este modalitatea de efectuare a testelor, astfel încât toți părinții și profesorii să știe să le utilizeze, mai spune profesorul Lucia Cojocaru.

”Nicidecum nu credem că doar un videoclip din acesta  prezentat părinților sau personalului din Învățământ ar ajunge. Nu este explicit și ne punem întrebarea, mai ales în mediul rural, acolo unde poate nu este internet sau nu sunt părinții instruiți, în ce fel vor aplica acest kit, dacă nu au acest filmuleț”, mai spune Lucia Cojocaru.

Deși ministrul Educației a declarat vineri, 26 noiembrie, că livrarea către școli nu se va mai face în aceste zile, numeroși directori de școli din țară spun că au fost chemați în aceste zile libere să ridice testele.

Cadrelor didactice care fac parte din cele două mari confederații sindicale din educație, FSLI și ”Spiru Haret” solicită ca, măcar începând cu următoarea tranșă de teste, acestea să corespundă normelor sanitare și să fie ambalate individual.

 
 
Bianca Padurean, corespondent RFI la Cluj-Napoca