Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Octavian Jurma: România nu se grăbește să detecteze Omicron înainte de sărbători

coronavirus-craciun-pandemie-virus-covid.jpg

Sursa imaginii: 
ASSOCIATED PRESS

Secvențierea genomică a probelor colectate de la persoane bolnave de covid duce la aflarea variantei de SARS-COV-2 cu care s-au infectat. Cu cât sunt mai multe probe secvențiate, cu atât se poate ști mai repede dacă o anumită tulpină se răspândește cu repeziciune. Iar această informație este cu atât mai importantă dacă acea tulpină are capacitatea de a-i reinfecta pe cei care au trecut prin boală, sau de a-i îmbolnăvi și pe cei vaccinați. Despre Omicron, noua variantă de coronavirus din sudul Africii, deocamdată nu se știe decât că are un număr de mutații fără precedent. Africa de Sud, care a identificat Omicron, secvențiază 0.8% din probele covid. România secvențiază 0.5%, de 20 de ori mai puțin decât recomandă Uniunea Europeană.

Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel mondial. Avertismentul vine de la Organizația Mondială a Sănătății care le îndeamnă pe cele 194 de state membre să accelereze vaccinarea și să se asigure că există planuri pentru a menține serviciile de sănătate esențiale. Sunt numeroase incertitudini în ce privește periculozitatea și contagiozitatea, dar mai toate laboratoarele farmaceutice au început să își adapteze vaccinurile anti-covid la varianta super-mutantă descoperită în sudul Africii. Până acum, noua tulpină a fost detectată în circa 10 state din Europa, dar și în Asia, Australia și America de Nord.

Autoritățile române sunt în alertă și au adopat aceleași restricții în privința călătoriilor ca și alte state europene și spun că avem capacitate de secvențiere genomică suficientă.
"Avem suficientă capacitate să depistăm noua variantă, dar după ce ajung oamenii prin spitale", spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma. El precizează că România secvențiază de 20 de ori mai puțin decât recomandă Uniunea Europeană.  

"Ei cam știu ce ar avea de făcut, dar nu cred că sunt foarte grăbiți să depisteze Omicron în România înainte de sărbători pentru că asta ar putea ridica semne de întrebare asupra calendarului de relaxare, care va fi anunțațt cu următoarea prelungire a stării de alertă.
România, cu această rată foarte mică de secvențiere, de 0.5% din testele săptămânale, este mult sub recomandarea Uniunii Europne care este să secvențiem 10% din testele RT-PCR. Ca să ne dăm seama cât de jos suntem... Sunt țări ca Danemarca care încearcă să secvețieze 90%, deci aproape toate testele RT-PCR să fie secvențiate, pentru că asta permite monitorizarea și identificarea rapidă a unor astfel de variante".