Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia: Criza umanitară de la granița cu Belarus văzută de un medic voluntar

polonia.jpg

Paulina Bownik încearcă să-i înțeleagă pe grănicerii polonezi
Sursa imaginii: 
tygodnikpowszechny.pl

Revista romano catolică Tygodnik Powszechny din Polonia publică un interviu cu medicul Paulina Bownik care, de la începutul crizei de la granița Polonia – Belarus îi îngrijește pe cont propriu și împotriva interdicțiilor oficiale pe migranții ajunși aici.

”Nu vreau decât ca statul polonez să nu ne împiedice să-i ajutăm pe acești oameni. Știu cazuri în care oameni ca mine au fost amendați pentru că au adus hrană și îmbrăcăminte migranților. Au făcut recurs dar au pierdut procesul la tribunal. Dacă nu ar exista oameni ca noi ar fi fost până acum mii de morți numai în tabăra de la Usnarz Górny”, spune Paulina Bownik în interviu.

”Ne consacrăm viețile noastre private acestei acțiuni, iar statul ne intimidează, ne pedepsește pentru că am intrat în zona în care a fost declarată situație de urgență, dar acolo sunt persoane care se află într-o situație gravă, sunt femei însărcinate, copii, bătrâni, bolnavi...”, continuă ea.

Medicul explică faptul că există foarte multe cazuri de hipotermie dar și abuzuri din partea grănicerilor, atât polonezi cât și bieloruși :

”Nu am sentimente foarte pozitive față de grănicerii polonezi, dar trebuie să recunosc că ei sunt mult mai puțin agresivi decât cei bieloruși. Polonezii vorbesc urât, folosesc violența psihologică, dar bielorușii lovesc. Am văzut și am tratat nenumărate cazuri de traumatisme, contuzii cauzate de bastoanele de cauciuc, fracturi costale, traumatisme faciale, fracturi ale membrelor...”

Paulina Bownik povestește cum ambulanța cu care sosise în zonă a fost atacată într-o zi iar cauciucurile au fost tăiate cu cuțitul de persoane necunoscute.

”Sunt sigură că soldații polonezi au făcut asta, statul polonez trebuie să răspundă pentru situația creată acolo”, mai spune ea

 

Slovacia : Guvernul aprobă utilizarea Molnupiravir împotriva Covid19

Slovacia va achiziționa 70 000 de cutii cu antiviralul Lagevrio, care conține substanța activă Molnupiravir, medicament cu administrare orală care, potrivit estimărilor specialiștilor, reduce cu 50% riscul infectării cu o formă gravă de Covid19 și spitalizarea, transmite publicația Dennikn. Anunțul a fost făcut după ce guvernul slovac a aprobat oficial utilizarea medicamentului miercurea trecută.

Medicamentul, produs de Merck, a fost lansat deja cu titlu experimental în Regatul Unit și a fost comandat și de guvernul ceh, precizează sursa citată.

Molnupiravir nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) dar rezultatele celei de a treia serii de teste clinice este promițătoare, adaugă publicația slovacă, care amintește că în Marea Britanie utilizarea lui a fost aprobată încă de la începutul lunii noiembrie.

Medicamentul este destinat persoanelor adulte infectate cu Covid 19 care riscă să dezvolte o formă gravă a bolii,  dar care nu au nevoie de terapie cu oxigen. Lagevrio dă rezultate optime dacă este administrat în primele 5 zile după apariția primelor simptome. Se administrează de două ori pe zi timp de cinci zile.

Medicii speră că medicamentul va contribui la rezolvarea situației dificile prin care trec spitalele din Slovacia în această perioadă : ”Avem mari speranțe că, în urma administrării acestui medicament, mulți bolnavi internați în prezent în spitale vor putea merge acasă. Este perfect pentru pacienții ambulatorii”, spune medicul infecționist Peter Sabaka.

 

Ungaria : Un tribunal local se opune arestării unui pedofil

Poliția din orașul ungar Cegléd a identificat un bărbat în vârstă de 59 de ani care, ascuns sub profilul fals al unei fetițe de 12 ani, distribuia pe rețelele sociale ”fotografii și filme care încurajează pedofilia infantilă”, transmite publicația hvg.hu.

Poliția a început investigațiile în urma unei sesizări din partea Centrului Național pentru Copii Dispăruți sau Exploatați (NCMEC) și, în baza datelor furnizate, a ajuns la domiciliul bărbatului, de profesie șofer, unde au fost găsite mai multe materiale video și foto cu un conținut ”deosebit de obscen” în care apar fete cu vârsta de sub 14 ani.

În timpul interogatoriului bărbatul și-a recunoscut vina și a povestit că și-a creat contul fals în urmă cu un an, prezentându-se drept o fetiță de 12 ani cu numele Virág. Ulterior a creat un grup de cca 100 de utilizatori care făceau schimb de imagini și filme cu conținut porno-pedofil.

Bărbatul a fost reținut de organele de poliție, care au demarat procedurile de arestare, dar Tribunalul din Cegléd nu a aprobat măsura arestării și a decis arestarea la domiciliu a individului. Ancheta continuă.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus :

Michał Bryja - Polonia

Liana Redaiová - Slovacia

Petra Danka - Ungaria

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei