Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Transnistria: de la inginer de aviație la viticultor

transnistria.jpg

Nicolai Camerzan
Sursa imaginii: 
novostipmr.com

Un transnistrean care a lucrat în Kazakhstan ca inginer de aviație, s-a întors pe meleagurile natale pentru a cultiva struguri. Nicolai Camerzan este acum unul dintre cei mai mari cultivatori de struguri de masă din regiune, punând la dispoziția clienților săi peste 100 de soiuri de struguri de masă.

Ziarul transnistrean novostipmr.com spune povestea lui Nicolai Camerzan, fost inginer de aviație în Uniunea Sovietică, actualmente cultivator de struguri în regiunea Slobozia din Transnistria.

Nicolai Camerzan s-a născut și a crescut la Chițcani, iar după absolvirea școlii, a intrat la Institutul de Aviație din Harkov, Ucraina.

„Romantismul și-a luat tributul. În anii 80, mulți tineri din Uniunea Sovietică doreau să fie piloți și cosmonauți. Am visat și eu la asta și de aceea am decis să-mi dezvolt viitorul în această direcție. Am absolvit studiile, am lucrat ca inginer în Alma-Ata, (capitala Kazakhstanului, n.r.)”, spune Nicolai Dumitru.

După 11 ani s-a întors în patria sa, a lucrat într-o bancă apoi a început să cultive fructe, legume și struguri pe propriul teren.

„Astăzi, Nicolai Camerzan este un celebru viticultor transnistrean. De 12 ani, el cultivă peste 100 de soiuri de struguri de masă pe terenul său de 20 de hectare. Pe lângă speciile locale obișnuite, aici coexistă viță de vie adusă din Japonia, America, China, Italia.”

„Viticultorul cunoaște deja preferințele gustative ale cumpărătorilor. De exemplu, transnistrenii vin mai des la piață pentru strugurii galbeni și roz de forma lunguiață. Muscatul este principalul soi preferat. Podgoriile lui Camerzan au devenit deja un reper transnistrean. Pe lângă turiștii locali, aici au fost turiști din Olanda, Germania, Anglia, Franța și SUA. Oaspeții sunt uimiți de varietatea de soiuri prezentate într-o zonă destul de restrânsă.”

 

Sverdlovsk, Regiune din Urali vrea să recicleze 50% din deșeurile menajere

Regiunea rusească Sverdlovsk din Munții Urali, va recicla până în 2030, jumătate din deșeurilor pe care le produce, ca parte a implementării proiectului național Ecologie, scrie publicația ecologyofrussia.ru.

Oblastul sau provincia federală Sverdlovsk are 4,3 milioane de locuitori și capitala la Ekaterinburg, oraș cunoscut în lumea întreagă deoarece aici a avut loc execuția familiei imperiale Romanov, în 1918. Sverdlovsk este un important centru industrial al Federației Ruse, concentrând 12% din industria siderurgică a țării.

Proiectul Ecologie prevede „construirea și reabilitarea a aproape 60 de platforme de sortare, procesare, neutralizare și îngropare a deșeurilor menajere (...)”

„Crearea unei economii circulare în regiune, precum și direcționarea unei cantități maxime de deșeuri generate de populație către reciclare, este unul dintre obiectivele fundamentale ale reformei de mediu. Prin urmare, accentul principal la regândirea schemei teritoriale a fost pe construirea unei noi infrastructuri industriale moderne”, a spus ministrul adjunct regional al energiei și locuințelor, Egor Svalov.

 

10 motive pentru a vizita orașul ucrainean Lviv

Siteul ranok.ictv.ua prezintă 10 motive pentru a vizita Lviv, cel mai mare oraș din vestul Ucrainei, aflat la 90 de kilometri de granița cu Polonia.

Publicația își invită cititorii, în primul rând, la o plimbare prin Orașul Vechi, unde „fiecare alee este o amintire a trecutului său multicultural,” iar piața sa „nu se culcă niciodată, așa cum cânta poetul ucrainean, Kuzma Scriabin.” Piața „adună povești și le spune. De asemenea, vă va asculta conversațiile, înregistrându-le pe viață, ca parte a în lungii ei biografii...”

Un alt motiv de vizită este „Teatrul Național Academic de Operă și Balet din Lviv, cu adevărat unul dintre cele mai magnifice din Europa.”

Cartierul armean din Lviv este parte a istoriei multiculturale, iar în centrul său se află maiestuoasa Catedrală Armeană. „O altă atracție a orașului Lviv este faimosul atelier de ciocolată. Aici puteți urmări nu numai procesul de preparare a bomboanelor, ci și procesul de preparare a cafelei, puteți cumpăra suveniruri delicioase pentru prietenii și familia dvs. și vă puteți bucura de aromele minunate!”

Printre muzeele din Lviv se numără Vechea Farmacie sau Muzeul Sticlei.

„Nu ratați Catedrala Dominicană, Biserica Sfântul Mihail, Capela celor Trei Sfinți, Biserica Sfânta Maria sau celebra Catedrală Sfântul Gheorghe.”

 

Au Participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Cristina CHIFA, Republica Moldova

Maxime ZINOVINE, Federatia Rusa

Sofia DALEKA, Ucraina

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei