Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii blocați în Maroc, găzduiți de conaționali stabiliți în Rabat și Marrakech

izolati.jpg

Unii români blocați în Maroc au încercat să revină în țară pe alte rute
Unii români blocați în Maroc au încercat să revină în țară pe alte rute
Sursa imaginii: 
Facebook

O aeronavă Tarom va merge, joi, în Maroc pentru a prelua 127 de români blocați în acest stat care și-a închis granițele, în contextul răspândirii variantei Omicron a coronavirusului. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că avionul va prelua și 53 de cetățeni europeni, cei mai mulți din Polonia și Croația, aflați la rândul lor blocați în statul african. Unul dintre românii aflați în Maroc, Luminița Ene, a declarat la RFI că Ambasada României în Maroc nu le-a oferit inițial niciun fel de informații despre decizia autorităților de la Rabat de a închide granițele țării. „Apoi, însă, reprezentanții ambasadei s-au mobilizat rapid”, spune Luminița Ene, care afirmă că românii blocați în Maroc au primit ajutor și de la conaționali stabiliți în statul nord-african.

„MAE continuă demersurile pentru organizarea zborului de repatriere a cetățenilor români blocați în Maroc, organizat în conformitate cu deciziile recent adoptate în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, respectiv la nivelul Guvernului. Până la acest moment, pe baza solicitărilor de asistență consulară primite de către misiunea diplomatică de la Rabat, 127 de cetățeni români au cerut să fie repatriați”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, potrivit sursei citate, prin coordonarea pe linie consulară realizată de către Ambasada României la Rabat cu Delegația UE și misiunile celorlalte state membre UE acreditate în Maroc, vor fi preluați pe zborul de repatriere și 53 de cetățeni europeni, respectiv 15 polonezi, 13 croați, 10 maghiari, 4 bulgari, 3 germani, 3 greci, 2 sloveni, 2 lituanieni și un austriac.

„Ambele liste de pasageri (români și străini) au un caracter provizoriu, urmând a fi finalizate și transmise operatorului aerian până în dimineața zilei de 2 decembrie 2021. Reprezentanții misiunii diplomatice în Maroc și consulul onorific al României la Marrakesh se află în contact permanent cu cetățenii români care au solicitat sprijin consular și îi vor asista în cadrul formalităților de repatriere”, menționează comunicatul MAE.

De asemenea, MAE acționează în strânsă coordonare cu celelalte instituții competente și acordă întreg sprijinul pentru buna desfășurare a operațiunilor de repatriere a cetățenilor români și a cetățenilor europeni prin intermediul zborului special, organizat în conformitate cu deciziile recent adoptate în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, respectiv la nivelul Guvernului.

Marocul s-a închis luni noaptea pentru două săptămâni, a anunțat marți Ambasada României din această țară. Turiștii români aflați acolo au creat un grup pe o rețea de socializare intitulat „Izolați în Maroc” și caută soluții pentru revenirea în România.

Ajutor nesperat de la românii stabiliți în Maroc

„Am aflat inițial de închiderea granițelor Marocului de la participanții la proiectul european Erasmus pentru care ne aflăm în acest stat. Am sunat la ambasada noastră să încercăm să aflăm informații oficiale. La momentul respectiv, Ambasada României la Rabat nu știa niciun fel de informație. Ulterior, s-au mobilizat surprinzător de repede. Noi ne-am organizat pe un grup de WhatsApp și pe unul de Facebook, toți românii aflați în Maroc în această perioadă. Am încercat pe toate canalele posibile să luăm legătura cu Ambasada”, povestește Luminița Ene.

„Așadar Ambasada României nu era la curent cu informațiile. Ambasadele celorlalți cetățeni blocați în Maroc știau mai multe detalii. Din acest motiv ne-am temut. Totuși, reprezentanții ambasadei române s-au mobilizat ulterior foarte repede, astfel că în acest moment Ambasada României este singura care a reușit să trimită un zbor de repatriere pentru cetățenii săi”, mai spune românca.

Luminița Ene mai afirmă că a ținut legătura cu mai mulți români blocați în Maroc. „Pentru câțiva dintre ei a fost extrem de dificil pentru că au încercat să găsească alternative de zboruri, au cumpărat bilete de avion care însă imediat au fost anulate, iar oamenii au pierdut foarte mulți bani pe aceste zboruri. Aceștia au beneficiat însă de solidaritatea românilor stabiliți în Maroc, care s-au oferit să îi ajute pe cei care nu și-au mai permis alte nopți de cazare în Maroc. Practic, oamenii și-au primit conaționalii în casele lor”, a declarat Luminița Ene pentru RFI.

 
Unul dintre românii aflați în Maroc, Luminița Ene, a acordat un interviu pentru RFI