Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe urmele eroilor de război români căzuți în Alsacia și Lorena: Ivan Gandes – Didesti Teleorman

gazea.jpg

Mormântul din necropola de la Dieuze, Lorena Christophe Woehrle 2020
Sursa imaginii: 
Christophe Woehrle, 2020

La puțin timp după Ziua Națională a României, ne întoarcem în timp pentru a studia o filă din istoria poporului român...

Cine se plimbă pe aleile din cimitirul național Dieuze din Lorena va întâlni la un moment dat o cruce pe care este inscripționat numele de Joan Gazea, prizonier de război român din regimentul 68 Infanterie, decedat la 6 mai 1917.

Christophe Woehrle 2020 ©

Vom putea oare astăzi, la mai bine de 100 de ani de la moartea acestui om, să aflăm mai multe despre destinul său ? Cine este Joan Gazea ? Cum a ajuns din România în Franța ? Cum a murit ? De ce este înmormântat aici ? Cine îi onorează memoria ? Iată întrebări care ar merita răspunsuri adecvate...

Mai întâi, pentru a-i confirma adevărata identitate, trebuie să studiem arhivele germane din acea vreme. După cercetări minuțioase, începute încă din 2010, am reușit în cele din urmă să găsim, în lista declarațiilor de deces din comuna Mörchingen (Morhange) regiunea Moselle, un document referitor la  Jvan Gandes, prizonier de război român decedat aici la 6 mai 1917. În document se precizează că militarul aparținea de Regimentul 69 Infanterie, Compania a 9-a și că era originar din comuna Didești, județul Teleorman.

Declarație de deces – CICR ©

Data decesului coincide cu cea de pe cruce, dar rămâne neclar numărul Regimentului: 69 în lista consultată și 68, numărul indicat pe cruce.

Revenim la arhive și consultăm lista cu sosirile prizonierilor români în lagărul Tucholà din Polonia, acolo unde în acea perioadă au ajuns 2400 de militari ai armatei române. Pe lista numărul 84, la poziția 66, găsim consemnată sosirea prizonierului de război Jwan Gandes, soldat în Regimentul 68 Infanterie, Compania a 9-a, luat prizonier la 2 decembrie 1916 în localitatea Vulcana de Sus și internat în primă instanță în lagărul de la Czersk, apoi transferat la Tuchel, în Prusia Orientală, de unde a fost mutat în detașamentul de muncă de la Mörchingen, Morhange în Lorena, la sfârșitul lunii ianuarie 1917. În document se precizează că era născut în anul 1881, în comuna Didești, județul Teleorman, iar pe soția sa o chema Maria Gandes.

Extras din lista sosirilor la Tuchel – CICR ©

Putem spune deci că Ivan Gandes este soldatul înmormântat la Dieuze sub numele de Joan Gazea. Dar oare acest bărbat de 36 de ani avea copii, am putea oare să-i găsim descendenții?  

Ne deplasăm în comuna natală a acestui om, la Didești, unde găsim un monument dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, pe care găsim inscripționat și numele lui Ivan Gandes.

Urmează să aflăm dacă există descendenți ai lui Ivan Gandes. Poate că curierul trimis astăzi la Primărie și poate publicarea acestui articol, ne vor ajuta să găsim eventualii descendenți ai acestui erou. Și poate că astfel familia sa va afla că este înmormântat undeva, departe de casă, în Franța, sub un nume care nu-i aparține...

Monumentul eroilor din Didesti – Photo Insuratei Didesti ©

Mulțumim tuturor celor care ne pot ajuta să-i găsim familia...

Christophe Woehrle 1er octobre 2021 ©

 

Articol de Cristophe Woehrle, doctor în istorie contemporană, 2021 (c)

Oricine recunoaște numele eroilor menționați în articol este rugat să ne contacteze la:

email [email protected] sau pe pagina de Facebook RFI România

Rezultatele cercetărilor istoricului francez Cristophe Woehrle publicate de RFI România pot fi consultate aici: 

https://www.rfi.ro/tag/eroi-alsacia