Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soldați din Mali antrenați de mercenari ruși? Nu chiar...

mali_wagner.png

Sursa imaginii: 
Facebook via France24

Mai multe fotografii care circulă pe Facebook și în grupurile Telegram dedicate companiilor militare private ruse, ar arăta soldați din Mali antrenați de un instructor rus despre care se spune că este membru al companiei private de securitate Wagner. Totuși, există mai multe motive să ne îndoim că aceste fotografii au fost făcute în Mali: clădirea seamănă cu fostul palat al împăratului Bokassa din Republica Centrafricană, iar fotografiile par să fi fost distribuite pe mai multe canale pro-ruse, transmite echipa Les Observateurs a postului TV France 24....

Pe măsură ce Franța a anunțat reducerea prezenței sale militare în Mali în această vară, agenția de presă Reuters a dezvăluit în septembrie că guvernul malian era în negocieri cu compania militară privată rusă Wagner, ceea ce a stârnit indignare la Paris. Pe 11 noiembrie 2021, ministrul malian al Afacerilor Externe, Abdoulaye Diop, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au negat orice contract între Mali și Wagner, reafirmând totuși cooperarea în materie de securitate a celor două țări.

Una dintre cele două fotografii, publicată pe 10 noiembrie 2021 pe Twitter, prezintă doi soldați în fața unei clădiri abandonate, însoțiți de un bărbat înarmat care le spune unde să tragă. O insignă a Forțelor Armate Maliene (FAMa) poate fi văzută pe umărul unuia dintre soldați. Pe perete este un graffiti cu cuvintele: „Bine ați venit la Malinki”.

Contul care a postat fotografia, Reverse Side of the Medal (RSOTM), se definește drept o „comunitate de mercenari” pe rețelele de socializare. Este găzduit de Vladen Tatarsky, un pseudonim folosit de un luptător din autoproclamata Republică Donețk din estul Ucrainei.

Tatarsky operează, de asemenea, un canal Telegram și un canal YouTube cu peste 72.000 de abonați, care arată imagini cu combatanți de la companii militare private de origine rusă din străinătate. Acești luptători sunt supranumiți „muzicienii”, cu referire la compania militară rusă Wagner, despre ai cărei mercenari se știe că au operat în Ucraina, Siria, Libia și Republica Centrafricană.

Cu toate acestea, o căutare după imagine arată că nu este prima apariție a acestei fotografii. Aceasta fusese publicată cu câteva ore mai devreme pe Facebook, de un cont numit Moussa Dembélé, însoțită de o altă fotografie cu aceleași trei persoane.

Asemănări izbitoare cu vechiul palat al lui Bokassa din Republica Centrafricană

Dar, de îndată ce au fost publicate, aceste fotografii au ridicat îndoieli cu privire la locația lor. Mai multe persoane au susținut că au fost de fapt făcute în Republica Centrafricană, mai precis în fostul palat al împăratului Bokassa din Berengo, unde instructorii ruși antrenează forțele armate din Africa Centrală din 2018.

Potrivit mai multor surse, vegetația prolifică amintește într-adevăr mai mult de Africa Centrală decât de o țară din Africa de Vest precum Mali. În plus, uniformele soldaților din Mali și din Africa Centrală sunt similare: cele două țări poartă printre altele modelul de camuflaj „m81 woodland”, potrivit bazei de date uniforme militare Camopedia.

Mai multe surse familiarizate cu Palatul Berengo, printre care unul dintre fiii împăratului Bokassa, politicianul Jean-Serge Bokassa și mai mulți jurnaliști care au filmat reportaje la fața locului, au confirmat asemănarea puternică a zidului din imagine cu cele ale clădirii abandonate a palatului.

Am urmărit câteva ore de material video cu Palatul Berengo. Clădirile din complex seamănă mult cu cea din fotografie Câteva dintre ele pot fi văzute la începutul unui reportaj TV Al Jazeera din aprilie 2019 intitulat „Rusia în Africa: în interiorul unui centru de pregătire militară din Republica Centrafricană”, filmat în Berengo.

În videoclip se observă, de exemplu, contururi albe în jurul ferestrelor, o margine maro ușor estompată în partea de jos a zidurilor, precum și o structură specifică a peretelui: beton gri pe exterior, cu cărămidă ocru pe interior. Nu există nici un acoperiș și vegetația crește în interior, ca și în imagine.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Mali, Souleymane Dembélé, a spus că fotografiile sunt „false”. El a adăugat că "Rusia este un partener al Mali, la fel ca Franța sau Germania". În continuare, acesta a susținut că recunoaște în fotografie o clădire a șantierului de antrenament al misiunii Uniunii Europene de consiliere și instruire a armatei maliene (EUTM) din Koulikoro, Mali. Dar, potrivit martorilor contactați de AFP, peretele din fotografie nu seamănă cu clădirile din Koulikoro. Situl Koulikoro are unele clădiri distruse, dar nu a putut fi identificat niciun zid asemănător cu cel văzut în fotografie.

O acțiune coordonată?

Dacă aruncăm o privire mai atentă la contul Facebook care a publicat prima dată cele două fotografii, putem observa o descriere în care menționează că a primit imaginile de la prietenii săi din Forțele Armate Maliene via Whatsapp. Acest cont nu a răspuns solicitărilor din partea redacției AFP.

Profilul de Facebook al lui Moussa Dembele a fost activ recent, pe 24 septembrie 2021, data publicării primei sale fotografii de profil. Are doar zece prieteni, iar fotografia lui de copertă este o fotografie a unui deșert din Namibia, care poate fi descărcată de pe un site de imagini de fundal. Majoritatea postărilor sale critică influența occidentală și franceză în Mali și susțin alianța dintre Mali și Rusia.

Contul lui Moussa Dembele a distribuit aceste fotografii ale presupusului instructor rus pe mai multe grupuri de Facebook despre evenimente de actualitate din Mali, cu descrierea "Rușii deja ne antrenează băieții! Bravo! Trăiască Mali". Fotografiile au fost apoi redistribuite de alte conturi de Facebook, dar și pe Reddit, cu exact aceeași descriere.

În urmă cu două luni, acest profil Reddit a distribuit și o altă postare din contul lui Moussa Dembele, împreună cu alte fotografii pretinzând a fi ale instructorilor ruși din Mali.

Deși fotografiile din contul lui Moussa Dembele au strâns doar câteva zeci de aprecieri, acestea au fost preluate în aceeași zi și la câteva minute distanță de mai multe publicații online ruse, pro-Kremlin, cu un link direct către postarea de pe Facebook.

Doi cercetători specializați în influența Rusiei pe rețelele de socializare au confirmat că modul în care au fost diseminate fotografiile este caracteristic unei „strategii de propagare total artificială”.

Printre cele zece instituții de presă care au preluat postarea, IA REX este un partener oficial al grupului media Patriot, prezidat de Evguéni Prigojine. Acesta din urmă, supranumit „bucătarul lui Putin”, este acuzat că a desfășurat o vastă operațiune de dezinformare pe rețelele de socializare în timpul campaniei prezidențiale americane din 2016. Potrivit presei, Evguéni Prigojine se află și în fruntea companiei militare private Wagner.

Activitățile grupului Wagner sunt, de asemenea, însoțite în mod regulat de operațiuni de comunicare. În Republica Centrafricană, instructorii ruși au distribuit soldaților din Africa Centrală tricouri cu efigia de mercenari. Un film care glorifica munca instructorilor ruși din Republica Centrafricană a fost chiar difuzat la televiziunea rusă în mai 2021. Potrivit presei ruse de opoziție Meduza, acesta a fost finanțat de Evguéni Prigojine.

O fotografie retușată

Fotografia publicată de contul de twitter Reverse of the Medal nu seamănă deloc cu cea publicată de contul lui Moussa Dembélé: culorile sunt mai puțin vii, fețele nu sunt neclare și, mai presus de toate, graffiti-ul „Malinki” nu este inclus. Instrumentul de analiză criminalistică a imaginilor arată că fotografia postată de Reverse Side of The Medal a fost probabil editată. Celelalte elemente ale imaginii, precum însemnele FAMa de pe mânecile soldaților, nu par să fi fost retușate, conform instrumentului.

Pentru Jack Margolin, cercetător la Centrul pentru Studii Avansate de Apărare (C4ADS), această modificare ar putea fi o glumă. Într-o postare pe Tweeter, indică cum canalele Telegram precum Reverse Side of the Medal fac adesea jocuri de cuvinte, „rusizând” numele locurilor de intervenție ale mercenarilor. De exemplu, în loc să scrie SAR, acronimul rusesc pentru Republica Arabă Siriană, ar putea scrie „SARatov”, ca și orașul din sud-vestul Rusiei. Aici, „Malinki” sună ca un nume tipic rusesc.

Mai mult, Reverse Side of the Medal nu ezită să pună în scenă operațiunile mercenarilor ruși în străinătate. Canalul său de Telegram publică videoclipuri muzicale cu imagini de amator ale combatanților. În plus, au publicat și în trecut materiale cu rol de dezinformare: în octombrie 2020, canalul și-a făcut abonații să creadă că mercenari ruși participau la războiul dintre Armenia și Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, postând imagini scoase din context.

Concluzii

Mai multe elemente ne permit să ne îndoim că fotografiile reprezintă într-adevăr un instructor rus de la Wagner în Mali. Modul în care au fost distribuite pe rețelele de socializare și preluate de anumite titluri de presă rusă sugerează că totul a fost orchestrat. În plus, vegetația din fotografie amintește mai mult de Africa Centrală decât de Africa de Vest. În cele din urmă, zidul seamănă puternic cu clădirile fostului palat Bokassa din Berengo din Republica Centrafricană, unde instructorii ruși pregătesc armata din Africa Centrală.

În acest moment, nu este posibil să se stabilească cu certitudine unde au fost făcute aceste fotografii. De asemenea, nu putem exclude ipoteza că soldații malieni au putut călători în Republica Centrafricană pentru a fi instruiți, nici ipoteza că acest instructor nu a avut nimic de-a face cu grupul rus de mercenari Wagner.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.