Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de importanți sunt voluntarii pentru copiii din centrele de plasament

Ajungem MARI este singurul program național care susține pe termen lung educația copiilor și tinerilor instituționalizați și din medii defavorizate.

Povestea a început acum 7 ani jumătate, când Iarina Taban, fondatoarea programului, a vizitat un centru de plasament și a fost extrem de emoționată de nevoia copiilor de acolo de a fi acceptați și înțeleși.

De atunci, ea încearcă să găsească voluntari capabili să ducă misiunea la împlinire, în cât mai multe orașe din toată țara: sprijinirea copiilor și tinerilor pentru a ajunge oameni adulți. Așa s-a născut programul educațional Ajungem MARI.

Voluntarii au parte de un training inițial, obligatoriu pentru toți, prin care ei învață ce înseamnă sistemul de protecție a copilului, cum să atragă copiii spre învățare și ce metode să folosească. Mai mult, există o echipă de psihologi, gata să răspundă oricând întrebărilor voluntarilor. De multe ori, copiii vin din medii defavorizate, au trecut prin abuzuri și sunt afectați în continuare de aceste experiențe, astfel că, aceste training-uri sunt esențiale pentru voluntarii Ajungem MARI.

Însă ei fac mult mai multe pentru copii, după cum ne explică fondatoarea programului: „Ei dăruiesc un nou model, nou mod de viață, dăruiesc speranță pentru un viitor mai bun, dăruiesc încurajare și relația asta frumoasă care se creează între copii și voluntari, faptul că, la finalul unei zile, un copil zice: „uite am reușit să fac ceva” sau își aduce caietul spre voluntari: „hai să facem împreună teme”, deși până atunci credea că poate nu e în stare sau nu aducea caietul tocmai pentru că îi era rușine că nu știe exercițiul”.

În prezent, în București și în cele 23 de județe, 2.500 de copii și tineri instituționalizați sau din familii defavorizate se bucură de educație interactivă și experiențe de formare cu sprijinul a 1.400 de voluntari alături de care lucrează săptămânal.

 

 

Urmărește aici materialul integral.