Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Certificat verde în funcție de incidență? Dr. Emilian Popovici, epidemiolog: Autoritățile trebuie să se asigure că oamenii se vaccinează

vaccinare_1.jpg

Până la sfârşitului anului, la fiecare final de săptămână, în Capitală va fi organizat un maraton de vaccinare anticoronavirus.
Sursa imaginii: 
RFI România/Mirela Dădăcuș

De mai bine de o lună, autoritățile nu reușesc să cadă de acord asupra introducerii obligativității certificatului verde pentru toți angajații, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau la stat. Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila,  vrea ca actul să fie introdus când se observă o creştere a numărului de cazuri, iar când există scădere consistentă să se renunţe la el. Alexandru Rafila nu este de acord nici cu vaccinarea obligatorie, idee avansată de președinta Comisiei Europene, în contextul răspândirii noii tulpini Omicron. "Vaccinarea trebuie să fie o opțiune voluntară și este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării”, a mai spus Alexandru Rafila. "Certificatul verde poate fi introdus permanent sau în funcție de o anumită situație epidemiologică. Dacă se introduce odată cu creșterea numărului de infecții, autoritățile trebuie să se asigure că oamenii se vaccinează, având în vedere că se eliberează  în baza imunizării", spune la RFI, epidemiologul Emilian Popovici. 
 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că până la finalul lunii decembrie va fi o decizie în Parlament privind certificatul COVID-19. Ultima variantă în discuție ar fi ca acesta să fie introdus, dar să se renunțe la el dacă nu sunt multe îmbolnăviri. Cât privește vaccinarea obligatorie anti-COVID invocată de președinta Comisiei Europene, Alexandru Rafila a spus că politicile de sănătate publică sunt făcute de statele membre.

Dr. Emilian Popovici, epidemiolog:

  • " Fiecare țară își aplică propriile seturi de măsuri sau seturi comune de măsuri dar adaptate specificului țării respective și a situației epidemiologice. (...) Vedeți, italienii au introdus certificatul verde în luna august, pentru ca oamenii să aibă acces în săli de cultură, restauranete, hoteluri ș.a.m.d. Apoi, certificatul a devenit obligatoriu la locul de muncă. (...) În România, certificatul verde se poate aplica permanent sau în funcție de o situație epidemiologică. Dacă se introduce odată cu creșterea numărului de infecții, autoritățile trebuie să se asigure că oamenii se vaccinează, având în vedere că se eliberează  în baza imunizării. Pentru a-l putea elibera la un anumit moment, trebuie ca oamenii care au nevoie de el, dacă asta este condiționarea, să aibă vaccinarea făcută.  Altfel, degeaba vrei să utilizezi certificatul dacă oamenii nu sunt vaccinați"
  • "Eu am participat la o serie de întruniri, inclusiv la nivel internațional, în care s-a discutat problema obligativității vaccinării și s-a căzut de acord asupra obligativității vaccinării pentru anumite grupe socio-profesionale la care trebuie să se obțină protecție prin vaccin, pentru a-i proteja pe cei care se adresează respectivelor grupe socio-profesionale. Problema vaccinării obligatorii la nivel general populațional este o problemă mai delicată, să spunem așa. Legat de varianta OMICRON, trebuie să vedem care vaccinuri trebuie făcute obligatorii, pentru că pentru început trebuie să se stabilească dacă actualele vaccinuri mai au eficiență în fața variantei Omicron, iar dacă nu mai au, să se adapteze un vaccin și abia după aceea să discutăm de o vaccinare obligatorie. Cu siguranță că se vor stabili niște reguli foarte clare, pentru că este o măsură care va stârni foarte multe discuții".

Alianţa Pfizer-BioNTech a decis să accelereze producerea unei doze specifice „booster” de vaccin împotriva variantei omicron a SARS-CoV-2, care să fe gata în 100 de zile. 

"Inițial, Pfizer spunea că poate să adapteze un vaccin în câteva săptămâni. Acum, se spune 100 de zile, probabil că este o perioadă de timp mai  precaut exprimată, dar eu sunt convins că se poate pentru că vaccinurile ARN nu ridică probleme de culturi celulare și de alte chestiuni conexe cum ridică vaccinurile clasice."

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: