Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Provocările testării Covid 19 în școlile din Iași

teste-iasi.jpg

Teste saliva
Sursa imaginii: 
Violeta Cincu | RFI Romania

Aproape 300.000 de teste de salivă trebuie să ajungă la părinții elevilor din Iași în numai câteva ore. Luni, la prima oră, elevii trebuie testați acasă. Testele au fost ridicate de reprezentanții unităților de învățământ astăzi și au început ambalarea în punguțe separate.

Printre cele patru unități de învăţământ din Iași care au decis să testeze copiii se numără și o grădiniță cu program prelungit. Directorul a aflat însă că este obligat să încheie un contract cu o firmă care să ridice testele catalogate ca deșeuri medicale cu risc. Nu avea și fondurile necesare așa că pentru prima lună a plătit Asociația Părinților.

- Sunteți la comisia 5? De la ce școală sunteți?

- Sunt de la Colegiul Tehnic! Eu de la Arte! Noi de la Simionescu!

- La comisia 3. Voi la 1.

300.000 de teste de salivă la Depozitul de carte al Inspectoratului Școlar din Iași. În numai câteva ore testele trebuie să ajungă la părinți. După ce în prealabil sunt ambalate în școli. Se stă la rând pentru preluarea testelor. Unii vin cu cărucioare utilizate la căratul mărfurilor în depozite. Alții poartă lăzile în brațe. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar din Iași, profesor Antonina Bliort spune că „ au sosit la finalul săptămânii trecute aproape 300.000 de teste. Sunt distribuite către toate unitățile școlare din învățământul de stat și particular. Sunt destinate atât elevilor cât și angajaților. Consiliile de administrație ale unităților școlare au stabilit modalitatea de testare acasă, în familie. Sunt patru unități care au stabilit că testarea se face în unitatea școlară.

Directorul Grădiniței cu program prelungit nr 21: „Dacă au putut testa în școli în Austria și Germania, putem și noi „

Printre cele patru unităţi de învățământ care au luat decizia de a face teste în unitate se află și Grădinița cu program prelungit nr. 21. Directorul spune că s-a gândit că dacă alții în Germania și Austria pot învăța copiii să se testeze singuri, poate și el. Eusebiu Munteanu, directorul grădiniței unde sunt înscriși peste 220 de copii a povestit că „ a adunat tot personalul și s-au cântărit avantajele și dezavantajele. Cei mai mulți, majoritatea, au spus că nu este indicat să dăm testele să le facă părinții fără să știm despre ce e vorba. Noi și copiii. E o chestiune de respect și apoi părinții trebuie să învețe. Nu aveam garanția că toți părinții știu să aplice testele. Ne-am decis să testăm noi și apoi să învățăm părinții. Avem și o formă de control minimală. Când vine copilul la grădiniță noi îl întrebăm la întâlnirea de dimineață. Ați făcut testul și el ne spune. Nu l-am făcut! Copiii sunt sinceri. Este un control reciproc, o contractualitate benefică pentru copil. Copilul învață să facă acest test și o să știe în viitor cum să facă. Cel de grupă mare. La cei de grupă mică, cei de trei ani dacă spune nu atunci când îi ceri să scuipe, ce faci? E greu. Noi la grădiniță făcând împreună atunci copilul o să accepte să facă testul acasă.„ Directorul grădiniței cu program prelungit spune că s-a izbit de o altă problemă. A fost obligat să încheie un contract cu o firmă de deșeuri medicale. Pentru că în 48 de ore testele trebuie ridicate de o firmă specializată. Sunt considerate deșeuri de risc. Amenzile, povesteşte Eusebiu Munteanu, sunt foarte mari și e un risc și la adresa sănătății publice. Așa că a încheiat un contract dar cum nu avea prevedere bugetară atunci a plătit asociația părinților. 700 de lei contractul inițial plus alte 200 lei lunar pentru ridicarea deșeurilor. Grădinița trebuie să mai cumpere recipiente speciale pentru că nu sunt suficiente punguțele.

Părinții deschiși la testarea acasă: „ Nu am nimic împotrivă atât timp cât sunt teste de salivă !„

Părinții spun că sunt de acord cu testarea copiilor mai ales dacă testele sunt non invazive. Mulți dintre ei sunt deja obișnuiți cu acest tip de teste. O ieșeancă, mamă a doi copii a spus că : „ nu am nimic împotrivă atât timp cât sunt teste de salivă. O să fiu de acord cu testarea lor, cu testarea ei, presupun. Nu știu dacă va fi și la grădiniță. Am testat-o și acasă când a fost cazul și foloseam teste de salivă. Sunt foarte ușor de folosit. Dacă respecți instrucțiunile, nu-i deloc greu. Este un kit, cu un pahar de hârtie, în care trebuie să scuipi. Se ia cu o pipetă și se pun pe un test care are dungulițe. E foarte simplu. După 20 de minute se citește. Depinde de cât de mult simț civic are fiecare și cât de mult ține la sănătatea membrilor familiei că despre asta e vorba”.  Mulți dintre directorii unităților de învățământ explică faptul că de exemplu la 2.000 de copii testarea în școală ar fi aproape imposibil de făcut.Ar fi nevoie în medie de 20 de minute pentru testare. Iar asistenții medicali din școli atrag atenția că ar fi și riscant. Copiii își dau jos măscuța și scuipă. Cea mai mare problemă pare a fi acum lipsa de comunicare. Mulți părinți nu au fost anunțați de testare iar copiii trebuie pregătiți. Managerii unor unități de învățământ ridică din umeri...părinții nu s-au uitat la televizor?

De mână cu nepoata bunicul o întreabă:
- Ți-au spus ceva Laura la școală?

- Nu

- Au fost atâtea zile libere, probabil azi sau mâine o să le zică de la școală ca să meargă la școală sau să stea acasă. Din trei luni stau o lună la școală. Trebuie să ne descurcăm, nu avem ce face. Testul e sigur. Dacă copilul e bolnav, ce fac, îl duc la școală? Să-i îmbolnăvească și pe alții?