Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ECDC: Omicron ar putea deveni dominant în Europa în următoarele luni

coronavirus-4957673_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 ar putea deveni majoritară în Europa ”în următoarele luni”, în cazul în care se confirmaă primele tendinţe. Avertismentul a fost formulat joi de Centrul European de Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Omicron ”ar putea cauza peste jumătate dintre infecţiile provocate de virusul SARS-CoV-2” pe continent, relatează AFP preluată de News.ro.

Potrivit ECDC, cu sediul la Stockholm, ”datele preliminare sugerează un avantaj substanţial” al noii varinate omicron asupra variantei indiene (delta), dominantă în prezent.

Pe baza acestor modele matematice, ”omicron ar putea cauza peste jumătate dintre infecţiile provocate de virusul SARS-CoV-2 în Uniunea Europeană (UE) în următoarele luni”, avertizează într-un comunicat agenţia europeană.

Există în continuare numeroase incertitudini, iar viteza cu care omicron ar putea deveni majoritară depinde de amploarea avranatjului noii variante asupra celor precedente şi de amploarea infecţiilor covid-19, subliniază ECDC.

Noua variantă omicron a indus panică în lume, însă este prea devreme să se spună ce impact va avea asupra pandemiei, estimează unii experţi.

Denumtă cu numele literei greceşti omicron de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), varanta a fost semnalată pentru prima oară în Botswana, înainte să fie descopeiră în Africa de Sud, care a anunţat acest lucru la 25 noiembrie.