Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Statele Unite, incertitudinea și angoasa au un nume nou: omicron

omicronrfi.jpg

Trei noi cazuri de infectare cu tulpina Omicron a coronavirusului au fost confirmate în România.
Trei noi cazuri de infectare cu tulpina Omicron a coronavirusului au fost confirmate în România.
Sursa imaginii: 
RFI

Președintele Joe Biden a conturat ieri planul anti-pandemic de iarnă, care cuprinde și măsuri necesitate de apariția în Statele Unite a variantei omicron. Două cazuri au fost reperate în ultimele două zile, unul în San Francisco, celălalt în Minnesota--alarmant, la o persoană care s-a întors recent din New York--stat în care, preventiv, este în vigoare de o săptămână starea de urgență sanitară. Confruntată cu o opoziție Republicană inflexibilă, atît în Parlamentul Federal cît și la nivel local, la orice inițiative restrictive sau coercitive, Administrația a ales să mizeze pe înlesnirea și accelerarea vaccinării și testării--în acest din urmă caz preconizând introducerea gratuității testelor rapide la domiciliu--și pe întărirea dispozitivelor de secvențiere, care la această oră au o capacitate de 80.000 de mostre virale zilnic.  A fost extinsă pînă la 15 martie obligativitatea portului de mască în transportul public terestru și în cel aerian intern, iar călătorii care intră în Statele Unite, indiferent de naționalitate sau statut vaccinal, trebuie să prezinte un test negativ făcut cu o zi înaintea plecării.

Corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor, cu cronica unei pandemii omicronizate si politizate:

 

Elenizată după un scurt răstimp în anonimat numerico-literal--ca B1.1.529--varianta omicron bântuie prin lume și s-a arătat, de două ori pînă acum, în Statele Unite.

Cu ale sale 30 de mutații--unele dintre ele pe spiculii glico-proteici care se cuplează la receptorii naso-faringiali și pulmonari umani provocând maladia--omicron se înfățișează ca un redutabil rival al dominantei actuale, delta.

"Trei mesaje am pentru americani. Primul: această variantă e motiv de îngrijorare, nu panică. O vom combate nu cu haos și confuzie ci rapid, cu măsuri științifice informate. Al doilea: cea mai bună protecție împotriva noii variante--oricărei variante--este imunizarea completă, cu două doze și rapel.///Al treilea mesaj: în cazul, sperăm improbabil, că va fi nevoie de actualizarea actualelor vaccinuri sau rapeluri, colaborăm deja cu oficiali de la Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson, la elaborarea unor planuri de urgență care la această ora nu par necesare",

declara la începutul săptămânii președintele Joe Biden, conturând linia oficială prudență și realistă a unui Executiv care, după aproape doi ani de privațiuni epidemiologice și confruntat cu o  înverșunată opoziție politică internă, are o marjă de manevră extrem de redusă.

"Înțeleg îngrijorarea, nevoia de vigilență. Avem instrumente adecvate. S-ar putea să fie nevoie să recalibrăm aceste instrumente, să le adaptăm, dar o re-orientare nu este necesară. Va fi suficient să ne convingem să profităm de instrumentele existente",

accentua doctorul David Kessler, consilier științific al Casei Albe.  

60 de milioane de americani eligibili sunt nevaccinati, iar numărul celor care n-au profitat încă de rapel se apropie de 100 de milioane. Alfa, beta, gama, delta sau vremelnicul "miu" (μ), ca să nu pomenim proto-varianta chineză exploatată xenofobic în era Trump, au lăsat în urmă peste 780.000 de morți și au îngenuncheat infrastructura sanitară a țării, care se confruntă în aceste zile cu încă un val pandemic, cel mai înalt în vestul-mijlociu și nordest. În Vermont, stat cu un nivel de vaccinare extrem de ridicat, în jur de 78%, media săptămânală a pozitivității este de 4,7%. Situația este și mai dramatică în alte state cu un procent înalt de vaccinare, precum Massachusetts,  unde numărul noilor cazuri a crescut, în ultimele două săptămâni, cu mai bine de 80%. În Illinois, în același interval, s-a înregistrat o creștere de 70%. În Michigan, statisticile sunt sumbre la capitolul spitalizări (+43%), cu mai bine de 8.000 de noi îmbolnăviri repertoriate zilnic.  Peisajul spitalizărilor și cazurilor noi este  alarmant și în New Hampshire (+54 și respectiv +32%), Indiana sau Iowa.  Pe plan național s-au marcat, înainte de 25 noiembrie, peste 95.000 de cazuri zilnic--o creștere de 25% pe o perioada de două săptămâni. "Lumea își pierde răbdarea", constata Lori Tremmel Freeman, directoare executivă a Asociației Naționale a Oficialilor Sanitari Municipali, "apetitul pentru noi restricții este extrem de redus." Doctorul Ezekiel Emanuel de la universitatea Pennsylvania, care a fost consilier medical al actualului președinte în perioada tranziției, observa că "s-a instalat o stare de oboseală, de epuizare pandemică; paradoxal, oamenii sunt mai dispuși să-și asume riscuri".  Robert Wachter, șeful catedrei de medicină de la universitatea statului California--San Francisco (unde a fost reperată prima apariție indigenă a variantei omicron) diagnostica și el un "m-am săturat" generalizat, care se raspindeste și în rândul clasei politice, cu precădere în enclavele Republicane. "Cred că soluțiile vor fi regionale și probabil afectate de afilierea politică", anticipa profesorul Wachter.

Această fragmentare este deja o realitate. "Negaționismul pandemic" i-a supraviețuit lui Donald Trump, cum i-a supraviețuit și alergia, ferocea opoziție Republicană la restricții (liberticide, spun ei),  obligativitati vaccinale sau chiar recomandări de bun simț  precum distanțarea socială și portul de masca.

"Numărul de cazuri a scăzut mult, rata vaccinării continuă să crească. Estimăm că între 80 și 85% dintre mississippieni au deja un grad de imunitate, naturală (prin boală) sau prin vaccinare. Tentativa președintelui de a face vaccinarea obligatorie a avut efectul opus celui scontat: cei neinteresați să se vaccineze s-au cramponat și mai mult pe poziții,  iar cei care se gândeau să se vaccineze--în unele cazuri după ce au avut Covid--s-au răzgândit din cauza insistenței președintelui",

analiza Tate Reeves, guvernatorul Republican al statului Mississippi.

Republicanii de la Washington obstrucționează inițiative epidemiologice prezidențiale--ultima dintre aceste obstrucții, ieri în Senat, vizînd tăierea fondurilor federale pentru programe de vaccinare la locul de muncă-- iar proiectul de lege care ar fi obligat vaccinarea în antreprize cu peste 100 de angajați este blocat în instanțe. Parlamente dominate de Republicani au aprobat s-au dezbat, în cel puțin 15 state,  legi care îngrădesc autoritatea instituțiilor locale de sănătate publică iar în aproximativ 46 de state deputați Republicani au introdus măsuri care transferă către Legislativ atribuțiuni ale puterii executive cum ar fi capacitatea de a acționa prin ordonanță în situații de urgență sanitară. În Michigan și Wisconsin Parlamentele cu Republicani în majoritate au restrâns deptul guvernatorului de a prelungi perioada de aplicare a decretelor. Guvernatorul Democrat al statului Colorado, Jared Polis,  a preferat, sub constantă presiune, să-și auto-limiteze autoritatea. Republicanii din Dakota de Nord și Montana au recurs la obstrucționarea directă: primul stat interzice obligativitatea portului de mască, al doilea declara ilegală utilizarea preventivă a carantinei. În Florida, guvernatorul ultra-trumpian  Ron de Santis, penalizează cu sârg măsuri anti-pandemice locale, inclusiv cele din sectorul privat, cum ar fi certificatul vaccinal pentru pasageri pe nave de croazieră.

În unele cazuri, opoziția decade în caricatural. "Iată, a venit și varianta alegerilor de mijloc de mandat: omicron, încă o înșelătorie electorală Democrată, dar suntem vigilenți", semnala Ronny Jackson, astăzi deputat de Texas,  în epoca Trump, controversat medic la Casa Albă". Kari Lake, vestală a cultului Trump și candidată, în 2022,  la postul de guvernator al Arizonei,  aruncă în arenă noțiunea că Democrații "vor încerca să ne bage pe gât variante pentru tot restul vieții; dacă-i lăsăm".

"E greu să te confrunți cu această problemă când ai lideri Republicani care acționează tot timpul împotriva ta. Politizează o criză sanitară care n-ar trebui politizată, dar a fost, din prima zi. Au decis că asta le este platforma. Nu le pasă că periclitează vieți omenești. E o dinamică politică rușinoasă când e vorba de un virus",

puncta fosta consilieră a vice-președintelui Mike Pence și membră, pînă la demisia din august 2020, a celulei de criză anti-Covid de la Casa Albă, Olivia Troye.