Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Urările copiilor din Iași de Ziua României!

Peste patru mii de ieșeni au participat la manifestările organizate de 1 decembrie și au asistat la parada militară. Mulți copii veniți din toate comunele județului au aflat mai multe despre 1 decembrie și au învățat că trebuie să ne iubim patria ca pe mămica de acasă.

Însoțiți de educatoare micuții de patru ani stau înșirați de-a lungul unui fular. Ca să nu se piardă în mulțime. Cum trebuie să ne iubim patria?

- Ca pe mămica de acasă!

- De ce am venit noi aici?

- Nu știu! Răspunde un băiețel cât un degetar!

- Să vedem parada! Răspunde mai repede o fetiță!

Vântul a dispărut repede înlăturat de soare. Clasa întâi de la școala primară din Valea Lupului flutură steguleţele. „Școala Gimnazială Prof. Mihai Dumitriu, Valea Lupului. Suntem încântați să stăm astăzi la paradă și să o privim pentru că este un moment minunat, mai ales pentru cei mici. Este impresionant și aceste amintiri le vor rămâne în suflet. Le-am explicat. nu de astăzi, ci din urmă, despre importanța zilei de astăzi, cum a fost înfăptuită Marea Unire și o să continuăm această lecție despre înfăptuirea Marii Uniri la școală, când ne întoarcem. Vom pune filmulețe, o să fie frumos” a povestit diriginta din mijlocul copiilor.

Discursurile oficialilor trec pe lângă mulțime.

Unii așteaptă de la România mărirea pensiilor: „ România pentru mine este o liniște, o pace, atât ne afectează acum CORONA ăsta, nu ne lasă în pace, nu dispare. Nu mai măresc pensiile, nu suntem mulțumiți. Noi, la țară care suntem, avem atâtea probleme și nu ne ajută nimeni.„ Alții spun că România nu mai dă cum dădea: „ - Păi nu prea știu de ce am venit, să văd armata, să văd parada, să văd poliția, să văd cum defilează. România a făcut multe pentru mine, mi-a dat serviciu, mi-a dat casă, de toate. Eu am prins pe timpul comunismului, când luam de toate. Primim și acum, dar mai puțin.„

Mulți copii de 1 decembrie la Iași. Părinții spun că își doresc să rămână în țară: „ Am venit ca să vadă parada militară. Aș vrea ca viitorul fiicei mele să fie aici, în România. Nu sunt cu plecatul în străinătate. Aici voi munci, aici voi trăi.

Oamenii s-au bucurat de defilarea (restrânsă la personal, fără tehnică): armată, ISU și garda de onoare .

Am întrebat mai mulți copii ce doresc României de 1 Decembrie?

- România este o țară frumoasă!

- E mai puternică decât Rusia!

- Vreau ca țara mea să fie sănătoasă! Asta îi doresc!