Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China permite reluarea curselor aeriene cu 737 MAX. O gură de aer pentru Boeing

boeing.png

Aparate Boeing 737 MAX ale companiei China Southern consemnate la sol pe aeroportul Urumqi, Xinjiang, 5 iunie 2019
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Administrația chineză pentru Aviație Civilă (CAAC) a acordat ”certificatul de navigabilitate” pentru reintrarea în serviciu a aeronavelor Boeing 737 MAX, consemnate la sol din 2019 în urma a două accidente mortale, apreciind că fabricantul american a luat ”măsurile coercitive” necesare pentru asigurarea siguranței de zbor, transmite AFP.

Prima cursă cu 737 Max va decola însă abia peste câteva săptămâni, pentru că mai trebuie aduse ”câteva modificări” și trebuie de asemenea validat procesul de instruire al piloților.

Oricum, primul zbor va avea loc până la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor, a precizat CAAC.

Decizia aduce o gură de aer pentru Boeing, companie care se confruntă și cu alte probleme, de la certificarea aparatului long-curier 777X, până la suspendarea pentru mai multe luni a livrărilor de aparate 787 Dreamliner, în urma descoperirii unor defecte de fabricație.

În martie 2019, China a fost prima țară care a suspendat cursele cu 737 MAX, după ce două aparate de acest tip, unul aparținând Lion Air și celălalt Ethiopian Airlines, s-au prăbușit în intervalul a doar cinci luni, provocând în total moartea a 346 de oameni.

SUA au decis reluarea curselor cu 737 MAX în noiembrie anul trecut. Rusia și Indonezia nu au permis încă reluarea acestor curse.

După anunțul Chinei, acțiunile Boeing au urcat cu 7% pe Wall Street.

Mai multe detalii aici