Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ECDC recomandă testarea PCR a călătorilor din spațiul european. Alexandru Rafila: În România trebuie găsită o soluție care poate să fie și aplicabilă

aeroport_curse_charter.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Poliția de Frontieră

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă testarea PCR a călătorilor din spațiul european, dar în România trebuie găsită o soluție care poate să fie și aplicabilă. Este răspunsul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, dupa ce o propunere în acest sens ar fi fost lansată de șeful DSU, dr. Raed Arafat, a fost respinsă de guvern. Ministrul Sănătății a mai anunțat că săptămâna viitoare va fi stabilit un set de măsuri în condițiile în care tulpina OMICRON se răspândește în tot mai multe țări. 

 

În ședința executivului de vineri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, ar fi propus ca toți cetățenii care vin în România în decembrie să prezinte teste PCR, indiferent dacă sunt vaccinați sau trecuți prin boală, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale. Propunerea a fost însă respinsă în ședința de guvern, printre cei care s-au opus măsurii numărându-se ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și vicepremierul Kelemen Hunor.Adversarii propunerii au argumentat că un astfel de sistem ar produce situații greu de gestionat, dat fiind că în luna decembrie mulți români care trăiesc în străinătate revin acasă pentru vacanțe.

Întrebat despre discuțiile aprinse din ședința de Guvern, ministrul Sănătății a răspuns:  "Nu a existat nicio dezbatere în contradictoriu. Au fost analizate propunerile ECDC, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spațiul UE cu test PCR. Este importantă și aplicatibilitatea unei măsuri. Dacă acum trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane (…), nu poți să faci acest lucru dacă discuți și de prelevarea probei de la domiciliu. Trebuie găsită o soluție care să poată fi aplicată .(...)” Poziția mea este să găsim o soluție care să fie aplicabilă. Dacă există țări din care riscul e mai mare, să fie o soluție, pentru celelalte altă soluție. (…) Avem discuții tehnice cu INSP ca să venim cu o variantă care să protejeze cât mai mult sănătatea publică, dar care să poată fi aplicabilă. Săptămâna viitoare vom avea un set de măsuri care să fie adaptate situației epidemiologice"

Despre introducerea certificatului verde, ministrul a reluat poziția sa: acesta ar urma să fie introdus când crește transmiterea virusului și să fie eliminat atunci când scade.

"Certificatul verde nu mai e verde. Certificatul covid – am discutat cu domnul Tătaru să găsim o formulă care să fie acceptată în Parlament. (…) Trebuie făcut un act normativ, o lege care să fie aplicabilă în Parlament. Acesta ar urma să fie introdus când crește transmiterea virusului și să fie eliminat atunci când scade, iar aplicarea prevederii se face când e creștere Nu vom utiliza un astfel de document când privește slujbele religioase, aici părerea este unanimă”.

Întrebat despre posibile noi restricții, ministrul Alexandru Rafila a răspuns: „Ar trebui să fim puțin mai relaxați și să informăm populația cu mesaje care să nu agite”.