Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanț COVID 19 - 916 cazuri noi și 78 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

coronavirus.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 8.244 teste RT-PCR (3.578 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.666 la cerere) și 10.840 teste rapide antigenice.

916 de noi cazuri de Covid și 78 de decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore, a informat Grupul de Comunicare Strategică. La terapie intensivă sunt internați 910 de pacienți. Potrivit Prefecturii Capitalei, la nivelul municipiului București, incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este 1,38 la 1.000 de locuitori, în această perioadă înregistrându-se 3032 de cazuri. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 113 de cazuri noi de infectare și 4 decese.

Cu privire la activitatea de vaccinare, Prefectura a anunțat că în ultimele 24 de ore s-au vaccinat 981 de persoane cu prrima doză, 1.773 de persoane cu doza a doua și 3.950 cu doza a treia. Media națională a ratei de infectare cu coronavirus a coborât astăzi la 1,3 la mie și doar două județe mai sunt în zona galbenă Covid, potrivit ultimelor date oficiale. Singurele județe cu incidența la 14 zile peste 2 la mia de locuitori sunt Arad- 2,53 și Cluj - 2,04.

În acest sens, specialiștii în domeniu accentuează pe măsurile imediate - testare sau carantină pentru persoanele care intră în țară, după cum a declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, medicul Cristian Oancea.

Extrem de variată în mutații, noua variantă a coronaviruslui – Omicron – nu a ucis pe nimeni, deocamdată. Potrivit unui studiu citat de Reuters, noua variantă poate păcăli, în condițiile în care se manifestă ca o răceală comună. Astfel, sistemul imunitar poate fi păcălit. În consecință, medicii sunt de părere că vom trece din valul 4 în valul 5, fără nicio pauză , după cum a apreciat și managerul Spitalului de Boli Infecțioase si Tropicale ”Victor Babes” din București, medicul Simine Florescu

Lumea medicală internațională este ingrijorată de răspândirea rapidă a noii tulpini Omicron. Cu toate acestea, starea nu este pe deplin  justificată, în condițiile în care, la momentul actual, nu sunt suficiente date științifice cu privire la această nouă tulpină. Aceeași întrebare o are și expertul în politici de sănătate, medicul Emilian Imbri.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că la nivel naţional, sunt ocupate 910 paturi la terapie intensivă cu pacienţi bolnavi de COVID-19, faţă de 948 cu o zi înainte. Conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există 1.573 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19, dintre care 349 în Bucureşti.