Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România introduce formularul de localizare a pasagerului din 20 decembrie 2021

Test PCR obligatoriu la intrarea în România și carantină pentru persoanele nevaccinate. Primele măsuri anunțate după confirmarea a două cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron a virusului.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, după ședința de urgență de la Palatul Victoria, că oricine intră în România din afara UE trebuie să prezinte un test RT-PCR.”Românii și alți cetățeni care vin din afara UE vor prezenta un test RT-PCR obținut cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie. Cei nevaccinați, carantină 10 zile, dacă au test. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală și care vin din zona roșție a Uniunii Europene intră în carantină 10 zile. În cazul în care nu prezintă un test RT PCR, cetățenii vor sta în carantină timp de 14 zile.”, a spus Alexandru Rafila.  

Din 20 decembrie, va fi introdus în România formularul de localizare a pasagerilor. Formularul va trebui completat de toate persoanele care intră în România, din Uniunea Europeană sau din afara uniunii. Introducerea formularrului va fi precedată de o stategie de comunicare, a anunțat Raed Arafat. Pentru creșterea numărului de persoane vaccinate, Guvenrul va face apel la autoritățile locale și va înființa centre mobile de vaccinare care vor merge în zonele rurale unde există doritori.

 

În plus, Ministrul Sănătății a declarat, după ședința de la Palatul Victoria, că nu a existat vreo discuție pentru introducerea certificatului verde în cazul accesului în biserică, infirmând zvonurile care apăruseră. ”Nu s-a discutat introducerea certificatului verde la slujbe și procesiuni religioase. Am declarat, în mod public, că nu se pune această problemă a utilizării certificatului verde la slujbele religioase.”, a spus Alexandru Rafila.

Luni, Comitetul Național pentru Situatii de Urgență  va discuta noile măsuri, urmând a fi apoi supuse votului, a precizat secrteraul de stat Raed Arafat.