Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei brățări dacice excepționale, descoperite la Brașov

principal_bratara.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

O descoperire arheologică de excepție a fost făcută în urmă cu câteva zile în județul Brașov. Trei brățări dacice din argint, cu reprezentări antropomorfe unice, au fost descoperite de un tânăr cu ajutorul unui detector de metale. Obiectele, care vor fi restaurate și evaluate de specialiști, au fost predate Direcției Județene pentru Cultură Brașov.

Cele trei obiecte au fost descoperite la rădăcina unui copac.

Brățările sunt într-o stare de conservare excepțională.


Sursa imaginii: 
Facebook


Sursa imaginii: 
Facebook


Sursa imaginii: 
Facebook


Sursa imaginii: 
Facebook


Sursa imaginii: 
Facebook


Sursa imaginii: 
Facebook

Este doar unul din tezaurele descoperite în ultimii ani de „arheologii” amatori din România cu ajutorul detectoarelor de metale.

Sute de monede antice, unelte, bijuterii sau topoare de pronz vechi de mii de ani au ajuns în custodia muzeelor, în timp ce descoperitorii pot primi din partea statului, conform legii, până la 45% din valoarea descoperirii.

Despre hobby-ul detecției de metale a vorbit, la microfonul RFI, Florin Boșoteanu, președinte al Asociației Prospectorii Istoriei:

Florin Boșoteanu: Pe scurt, e relaxare și pasiunea unei posibilități de a descoperi istoria. Până la urmă a devenit pasiune. Acum vreo 10 ani, atunci când m-am apucat, a fost în scopul relaxării, al ieșirii în natură. Un motiv al ieșirii în natură a fost să îmi iau un detector și să nu stau degeaba în natură.

Reporter: Din câte știu sunt câteva mii de detectoriști în România. Nu știu exact numărul lor. Care sunt cele mai importante descoperiri ale lor din ultimii ani?

FB: Din ceea ce cunosc eu, începând cu anul 2012 până acum au fost descoperite tezaure începând cu epoca bronzului, epoca migrațiilor, din perioada dacică și inclusiv din perioada medievală și contemporană, secolul al XIX-lea.

Rep: Ce obiecte au fost descoperite, concret, pe teritoriul României în ultimii ani?

FB: Un exemplu este în județul Dâmbovița unde a fost descoperit un tezaur de 980 de monede spaniole, poloneze, turcești, românești de către Florin Băsceanu, un coleg de-al nostru. Un alt exemplu este în județul Bacău, un tezaur monetar din 12 monede romane republicane, Dragoș Băescu descoperitor. În județul Vâlcea au fost descoperite monede turcești de secol XV. Cred că e deja arhicunoscută descoperirea lui Iulian Enache. E vorba de peste 47.000 de monede din argint.  E cel mai mare tezaur monetar din argint de pe teritoriul României.

Rep: Și mai sunt și altele din câte știu. Tot apar câte două, trei descoperiri importante în fiecare an. Scrie și presa despre ele atunci. Cei care descoperă astfel de comori sau tezaure sunt îndreptățiți să primească o recompensă din partea statului?

FB: Da, conform legii pot primi 30% din valoarea estimată de către specialiști a obiectelor descoperite sau maxim 45% dacă este de importanță majoră, dacă este considerat tezaur.

Rep: Asta e teoria, dar practica ce ne arată în privința acordării acestor recompense?

FB: Sunt câteva contre. Este un grup de istorici și arheologi mai restrâns, spunem noi, căruia îi spunem grupul petiționar pentru că au încercat să schimbe legea împotriva detectoriștilor, împotriva pasionaților de istorie cu detectorul de metale. Încearcă să oprească acest fenomen de descoperiri. Ei încearcă, noi demonstrăm că nu au dreptate. Astfel de descoperiri pot aduce doar lucruri pozitive în zonele din afara siturilor arheologice.

Rep: Cele mai mari descoperiri de tezaure în ultimii ani în România au fost făcute de acești oameni pasionați de istorie, de arheologie, de ieșire în natură...

FB: Da. Și crede-mă că cele mai important e faptul că aceste tezaure sau chiar obiecte de importanță majoră din punct de vedere istoric pot da niște date către specialiști asupra locuirii unei zone într-o anumită perioadă sau multe alte informații care pot fi folosite în descifrarea misterelor din istoria noastră.

Rep: Revenind la ce te întrebam mai devreme, aceste recompense sunt sau nu acordate? E ușor sau e greu de primit o recompensă pentru un lucru descoperit? Cum stau lucrurile?

FB: Este ușor din punct de vedere legal. Legea specifică foarte clar faptul că descoperitorul are drept la recompensă. Descoperirea cu detectorul de metale este una întâmplătoare. Aici iar este o discuție. Acest grup de arheologi spune că nu este întâmplătoare. În schimb, toată lumea demonstrează că este întâmplătoare.

Rep: În procesele care au avut loc li s-a dat dreptate descoperitorilor, din câte știu.

FB: Da, din fericire în ultimii doi, trei ani a început să fie mai ok din acest punct de vedere. De multe ori nu mai e nevoie de procese. Sunt cazuri în care descoperitorul nu cere recompensa și face donație către direcția județeană de cultură. În cazul în care se cere recompensa, în termen de 18 luni, în cazul în care nu este primită acea recompensă, descoperitorul poate da în judecată și în scurt timp câștigă procesul și va obține și recompensa cerută.

Rep: Cât de greu e să devii detectorist?

FB: Nu este foarte greu. Ai nevoie de cazier, o taxă de 10 lei la trezorerie sau la finanțe, copii după documente, o cerere făcută la inspectoratul județean de poliție și factura detectorului.

Rep: Cam cât costă un detector de metale? De la cât la cât e un preț pentru un detector bun? Poate sunt interesați cei care ne ascultă de acest hobby.

FB: Eu zic că un detector bun pornește de la undeva de la 200 de euro și poate ajunge la 3.000 de euro.

Ascultă:

 
Florin Boșoteanu, președinte al Asociației Prospectorii Istoriei, despre hobby-ul detecției de metale