Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Înăsprirea coronarestricţiilor în Germania

grimm_masca.jpg

Personaj din basmele Fraţilor Grimm, cu mască, la Berlin
Sursa imaginii: 
William Totok

În Germania s-a înregistrat în ultimele săptămîni o creştere alarmantă a numărului de persoane infectate cu covid. Institutul Robert Koch din Berlin a vorbit duminică despre 42.000 de noi infectări înregistrate şi despre 94 de decese în legătură cu covid. Pentru a stăvili acest nou val, primii miniştri ai land-urilor federale au luat acum cîteva decizii în vederea armonizării măsurilor sanitare de contracarare a răspîndirii virusului.

Olaf Scholz, care miercuri va deveni noul cancelar al Germaniei, a declarat că ar vota în Parlament o lege care prevede obligativitatea vaccinării. Odată cu creşterea numărului de persoane infectate s-a încins şi discuţia despre obligarea populaţiei întregi de a se vaccina.

Politicienii abordează acest subiect cu o oarecare reţinere, pe cînd tot mai mulţi medici şi virologi pledează pentru impunerea vaccinării forţate. Şefii guvernelor din cele 16 land-uri federale s-au sfătuit la sfîrşitul săptămînii trecute, stabilind un amplu catalog de măsuri.

Consfătuirea constituie o nouă încercare de a armoniza măsurile sanitare la nivel naţional, ceea ce pînă în prezent nu a reuşit din cauza sistemului administrativ federal. Punctele din planul de măsuri însă sînt aplicate în continuare în concordanţă cu deciziile pe care le iau guvernele regionale. Tocmai asta crează nesiguranţă şi provoacă reacţii de respingere din partea populaţiei.

Astfel, în land-ul Berlin, tîrgurile de Crăciun sînt deschise şi pot fi vizitate de persoanele care prezintă aşa numitul certificat verde. Dar în land-ul Brandenburg - care din punct de vedere geografic înconjoară land-ul Berlin - tîrgurile au fost interzise pe motiv că există un risc mare de molipsire. Cele două cazuri amintite nu sînt singurele. Land-ul Bavaria a închis tîrgurile de crăciun, land-ul Hamburg însă nu.

Reguli noi

Ceea ceea ce s-a hotărît în urma consfătuirii primilor miniştri de land a fost sintetizat în cîteva reguli, obligatorii în toată ţara.

În mall-uri vor putea intra numai persoane vaccinate sau vindecate în urma contactării corona-virusului. Exceptaţi de la aceste restricţii sînt persoane care din motive de sănătate nu pot fi vaccinate sau tineri sub 18 ani. Prezenţa în orice magazin – inclusiv în cele alimentare, drogherii sau farmacii, accesibile şi pentru nevaccinaţi - purtarea măştilor de protecţie este obligatorie. Obligatorie este şi în mijloacele de transport în comun care pot fi folosite doar de vaccinaţi. Nevaccinaţi depistaţi în mijloacele de transport public vor fi amendaţi.

Reguli similare aplică şi restaurantele, cafenelele şi barurile, cît şi teatrele sau cinematografele. Frecventarea acestor locaţii nu va mai fi posibilă pentru cei care prezintă doar un test. Numărul persoanelor admise pe stadioane, de asemenea, va fi drastic redus, iar accesul este permis numai vaccinaţilor. În acest caz, în afara certificatului verde, organizatorii pot cere la intrare, în plus, şi un test actual.

În regiuni, în care incidenţa infectărilor depăşeşte 350 pe 100.000 de locuitori se vor închide discotecile şi cluburile. Acolo se vor lua şi măsuri de îngrădire a contactelor. Astfel, în spaţii închise se vor putea întîlni maximum 50 de persoane vaccinate, în aer liber 200. Nevaccinaţii sînt supuşi unor măsuri cu mult mai restrictive. Ei au voie să se-ntîlnească în propria locuinţă numai cu două persoane care nu aparţin aceleaşi gospodării.

 

Respectarea acestor reguli va fi controlată de poliţie

Măsurile preconizate vizează însă pentru prima data obligativitatea vaccinării personalului medical şi celor care au contacte cu persoane vulnerabile. Parlamentul va decide pînă-n februarie asupra acestei măsuri şi va lua în dezbatere şi obligativitatea generală a vaccinării.

De revelion sînt interzise adunările publice şi folosirea artificiilor.

În toate şcolile se reintroduce masca obligatorie.

Ca obiectiv prioritar şefii de guvern şi-au propus că pînă la Crăciun să fie administrate 30 de milioane de doze de vaccin, avîndu-se în vedere mai ales cei care au refuzat injecţia. În prezent rata vaccinaţilor este nesatisfăcătoare. Numai 68,7 la sută din populaţia (adică 57.323.690) s-a vaccinat cu ambele doze, 71,5 la sută (59.764.976 de persoane) cu prima doză. Cu cea de-a treia doza s-au vaccinat 13.020.427 de persoane (deci: 15,7% din întreaga populaţie de peste 82 de milioane).

Datele statistice, zilnic actualizate pot fi consultate pe pagina Institutul „Robert Koch” din Berlin.

Anti-vacciniştii se opun sistematic măsurilor sanitare, recurgînd la forme de protest tot mai radicale. Demonstraţia unui grup de antivaccinişti cu torţe în faţa locuinţei ministrului sănătăţii din Saxonia a stîrnit numeroase critici publice. Unii politicieni au comparat această formă inadecvată de protest cu acţiunile trupelor de asalt SA din perioada nazistă. Autorităţile poliţieneşti investighează întîmplările din Saxonia. 

 
Reguli noi Covid Germania