Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum am ajuns „campionii teoriilor conspirației”? Educația și sursele de informare, printre cauze

sosoaca.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

România este „campioana” teoriilor conspirației atunci când vine vorba despre pandemie și vaccinare, după cum reiese dintr-un studiu efectuat la nivel european, citat de publicația elenă Kathimerini. Cercetarea mai arată că platformele rețelelor de socializare au devenit principalele canale de dezinformare.

Deși știrile false au circulat pe internet încă de la începuturile mediului online, pandemia a fost declanșatorul unei creșteri explozive a știrilor false, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății a folosit termenul de „infodemie” pentru a descrie această „epidemie de dezinformare”.

Studiul în cauză a abordat problematica fake news-ului în 17 țări, unde oamenii au fost chestionați pe baza a trei teorii ale conspirației despre Covid-19. Concluzia studiului citat de Rador și G4media a fost că România este de departe „campioana” teoriilor conspirației. Polonia s-a situat pe locul al doilea, Ungaria pe al treilea și Grecia pe al patrulea alături de Israel.

Ionuț Codreanu, vicepreședinte al Active Watch, spune că acest studia confirmă încă o dată că România se numără printre statele cu o educație media scăzută. El mai spune că cercetarea atrage atenția și asupra faptului că unii cetățeni europeni, printre care și românii, folosesc din nefericire rețelele sociale pentru a se informa, în loc să le întrbuințeze numai pentru socializare și divertisment. Ascultă:

Studiul plasează mai multe state sub media europeană a „indicelui teoriilor conspirației”. În această categorie sunt state dezvoltate, precum: Austria, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Norvegia, Suedia, Elveția și Regatul Unit.

Cum se face, însă, că românii au atât de mult „lipici” la fake news și teoriile conspirației când vine vorba de pandemie și vaccinare? Dan Jurcan, director de cercetare la IRES, spune că avem de a face cu două cauze majore: educația - sau, mai exact, lipsa de educație a multora - și sursa de informare. Ascultă:

Studiul mai arată că platformele rețelelor de socializare au devenit principalele canale de dezinformare, răspândind știri false și polarizând taberele, lucru care s-a simțit mai ales în contextul pandemiei, când coronavirusul și vaccinurile au fost asociate cu tot felul de idei bizare (de la pseudoștiințifice la complet antiștiințifice), precum și cu diverse teorii ale conspirației.

Cercetătorii au subliniat că nu toate platformele încurajează teoriile conspirației în aceeași măsură. Pe Twitter de exemplu, „conținutul bazat pe astfel de teorii poate fi rapid demistificat sau ar putea fi „sufocat” de informații de mai bună calitate sau de un număr mare de oameni dornici să intervină pentru a corecta rapid dezinformarea”. În plus, potrivit studiului, utilizatorii Twitter, în număr destul de mic în Româia, sunt caracterizați de un nivel de educație peste medie și de o tendință mai mare de a căuta știri reale, comparativ cu alte platforme.

Pe de altă parte, pe Facebook sau WhatsApp, unde există legături mai strânse între utilizatori, precum legături de familie sau prietenie, utilizatorii nu controlează în aceeași măsură informațiile cu conținut îndoielnic ce sunt distribuite, lucru care s-a simțit și în cazul Covid-19.

În fine, toată această dezinformare a produs efecte cât se poate de concrete în ceea ce privește rata de vaccinare, tratarea bolnavilor de Covid și atitudinea generală a multor români față de pandemie, spune medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș. Ascultă: