Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agenţiile de reglementare din sectorul sănătăţii al UE recomandă administrarea combinată a vaccinurilor anti-COVID

vaccinare_anti-covid_cnacv_fb_gheorghita.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Ro Vaccinare

Agenţiile de reglementare din sectorul sănătăţii al UE recomandă administrarea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19. Statele Unite au dat undă verde pentru combinarea vaccinurilor, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii evaluează abordarea.

Agenţiile de reglementare din sectorul sănătăţii al Uniunii Europene recommandă administrarea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19, atât în privinţa dozelor iniţiale cât şi al rapelurilor, în timp ce numărul infecţiilor este în creştere înainte de Crăciun, transmit Reuters și news.ro. Dovezile sugerează că o combinare de vaccinuri cu vectori virali şi vaccinuri ARNm produce niveluri bune de anticorpi împotriva coronavirusului care cauzează Covid-19, au declarat marţi, într-un comunciat comun, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

O astfel de abordare ”poate oferi flexibilitate în ceea ce priveşte opţiunile de vaccinare, în special pentru a reduce impactul asupra distribuirii vaccinurilor în cazul în care un vaccin nu este disponibil”, au spus EMA şi ECDC, îndemnând în acelaşi timp oamenii să se vaccineze complet.
Advertisement

Susţinerea agenţiilor vine după ce un studiu major, publicat luni, a arătat că administrarea unei prime doze de vaccin al AstraZeneca sau al Pfizer-BioNTech, urmată de un vaccin Moderna nouă săptămâni mai târziu a indus un răspuns imun mai bun. 

Săptămâna viitoare în Europa va avea loc lansarea oficială a vaccinurilor pentru copiii de 5-11 ani.

Statele Unite au dat undă verde pentru combinarea vaccinurilor, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii evaluează abordarea. Vaccinurilor pentru Covid-19 dezvoltate de AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson au fost autorizate pentru a fi utilizate în Europa.