
Social
Foametea ia amploare în Afganistan. Primele victime: copiii
afganistan.png

În Afganistan, foametea se răspândește, iar sugarii sunt primii afectați. Malnutriția, adânc înrădăcinată într-o țară afectată de patruzeci de ani de război, s-a agravat în ultimii ani după secete severe. Preluarea puterii de către talibani, la 15 august a.c., și sancțiunile internaționale aferente au condus țara într-o gravă criză umanitară.
Confruntat cu afluxul de copii care suferă de malnutriție, Organizația Medici Fără Frontiere (MFF), care are o clinică specializată situată chiar lângă spitalul public din Herat, a crescut numărul de paturi de la 40 la 75. ONG-ul primește aproximativ 60 de pacienți noi în fiecare săptămână și solicită ridicarea sancțiunilor internaționale privind ajutorul umanitar.
Mai mult de unul din cinci copii care ajung la această clinică din cel mai mare oraș din vestul Afganistanului, nu supraviețuiește. Sarah Château, responsabila MFF pentru Afganistan, face o observație alarmantă.
France 24: Cu ce situație vă confruntați la Herat? Trăiesc afganii în acest moment o foamete?
Sarah Château: Cei din Organizația Mondială a Sănătății încă nu vorbesc despre foamete. Însă cifrele sunt îngrijorătoare în toată țara, în special în rândul copiilor. Am deschis un centru terapeutic de nutriție la Herat în 2019 cu 40 de paturi. Anul acesta a fost pentru prima dată când ne-am văzut nevoiți să mărim numărul până la 75 de paturi,uneori cu câte doi copii la pat.
Ne ocupăm de copii sub vârsta de doi ani, în special copii mai mici de șase luni, care suferă de malnutriție. Multe mame sunt ele însele malnutrite, se înfometează ca să-și poată hrăni ceilalți copii, iar apoi nu mai sunt capabile să alăpteze.
Rata mortalității infantile cauzate de malnutriție este foarte ridicată, ajungând la 15%, în timp ce în centrele terapeutice de nutriție este, în general, de la 3 la 5%. La Herat, ne-am confruntat cu 55 de decese între octombrie și noiembrie. În 2021, 240 de copii au murit, dintre care 117 au mai puțin de șase luni. Una dintre problemele pe care le avem este că pacienții noștri ajung prea târziu în spital și majoritatea copiilor mor în primele 24 de ore. Iar unul dintre motive este că vin de departe, unii parcurg chiar mai mult de 200 kilometri.
Afganistanul se confruntă cu seceta în ultimii ani, dar nu acest lucru a cauzat valul de malnutriție. Problema este de fapt criza financiară prin care trece acum țara: băncile sunt închise, nu există suficiente lichidități, retragerile de numerar sunt limitate la 200 de dolari pe săptămână pe familie.
Colegii de la fața locului ne spun că tarabele din piața Herat nu sunt goale, doar că oamenii nu mai au cu ce să cumpere alimente pentru întreaga familie. Iar apoi mai este și inflația, costul cheltuielilor zilnice ale afganilor va crește cu 20%. Oamenii nu prea mai au de muncă. Unii salariați din funcțiile publice, în special cei din spitale, nu au mai fost plătiți timp de șase luni.
În ce stare se află sistemul sanitar afgan?
Sistemul sanitar e la pământ. Nu mai există finanțatori. Jumătate din spitale nu mai sunt finanțate. Banca Mondială finanța înainte aproape 75% din sistemul sanitar din Afganistan, dar după ce talibanii au preluat puterea, totul a fost înghețat. Iar ONU nu a ridicat încă sancțiunile umanitare, în timp ce SUA au acordat scutiri.
Între timp, întregul sistem se sprijină pe ONG-uri. Există copii care vin la noi cu malnutriție, care a rezultat dintr-o altă boală, patologie cronică sau o malformație cardiacă congenitală, de exemplu. Pacienții ajung în această situație deoarece spitalele afgane nu își mai pot permite să aibă grijă de ei.
Asociația noastră s-a extins în întreaga țară. La Herat, spitalul are un serviciu de pediatrie, au existat discuții ca să-i susținem în acest sector, dar totul merge prea repede. Iar de acum oferim îngrijire intensivă și de reanimare pediatrică în zonă. Lor le lipsesc resursele: au doar 24 de asistente medicale și 8 medici – rezidenți– care se ocupă de 100 de paturi cu trei până la patru copii la pat. CICR [Comitetul Internațional al Crucii roșii] și-a dublat, de asemenea, bugetul. Vor finanța 18 de spitale din țară.
Mulți dintre noi solicită ridicarea sancțiunilor pentru ajutorul umanitar, deoarece această criză se va înrăutăți probabil.
V-au împiedicat cu ceva talibanii la fața locului?
Niciun proiect de-al nostru din Afganistan nu a fost suspendat. Dimpotrivă, ne-am sporit răspunsul operațional. Până în prezent, nu ni s-au impus restricții la muncă, nici chiar în cazul personalului nostru feminin. Aproape 70% dintre angajații noștri din Herat sunt femei și lucrează.
În schimb, am primit asigurări din partea talibanilor. La nivel național și regional, aceștia sunt foarte deschiși la faptul că putem să ne ocupăm de copii, deoarece sistemul de sănătate s-a prăbușit.
Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de France 24