Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un colecționar obligat să returneze antichități achiziționate de pe piața neagră, în valoare de 70 de milioane de dolari

colectionar.png

Michael Steinhardt la New York, 11 august 2010
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Un celebru colectionar de artă american, miliardarul și filantropul Michael Steinhardt, a returnat 180 de opere de artă și antichități, în valoare de 70 de milioane de dolari, achiziționate de pe piața neagră, în general furate.

Potrivit procurorului din New York, Cyrus Vance, citat de AFP, rezultatul anchetei, care a durat mai mulți ani, îi permite domnului Steinhardt, în vârstă de 80 de ani, să scape deocamdată de acuzare și de proces, dar i se interzice pe viață să achiziționeze antichități de oriunde, inclusiv de pe piața legală a obiectelor de artă.

Procurorul Vance a denunțat „apetitul ieșit din comun de ani de zile al lui Michael Steinhardt pentru obiecte jefuite, fără a se preocupa de legalitatea acțiunilor sale, nici de legitimitatea pieselor cumpărate și vândute, ori de gravitatea prejudiciului cultural pe care l-a comis în întreaga lume”.

Colecționarul și omul de afaceri newyorkez, a cărui avere este estimată de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, a fost acuzat că nu respectă nicio „frontieră geografică sau morală” și că ,,s-ar baza pe comercianți de antichități, pe șefi de crimă organizată și spălare de bani și pe tâlhari de morminte, pentru a-și spori colecțiile”.

În ultimii ani, biroul și apartamentul domnului Steinhardt de pe 5th Avenue din Manhattan au fost supuse percheziției de procurorul districtual Vance, care a făcut din restituirea artei furate una dintre prioritățile sale.

Acest personaj al afacerilor și filantropiei din New York este un renumit iubitor al antichităților grecești și a dat chiar și numele unei galerii de la Metropolitan Museum of Art.

Potrivit lui Cyrus Vance, cele 180 de opere de artă, între care un rhyton (cupă în formă de corn de băut, de obicei modelată în formă de cap de animal) grecesc cu cap de cerb datând din anul 400 î.Hr. în valoare de 3,5 milioane de dolari și o urnă din Grecia Antică de un milion de dolari, datând din anii 1400-1200 î.Hr, ”vor fi restituite proprietarilor legitimi din 11 țări”.

Deși a subliniat „indiferența” lui Michael Steinhardt față de ,,drepturile popoarelor băștinașe asupra propriilor comori sacre”, Cyrus Vance a acceptat returnarea bunurilor, mai degrabă decât „să le păstreze drept dovezi timp ani de zile”, permițând astfel acuzatului să evite un eventual proces.

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France 24.