Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În R.Moldova, scade numărul cazurilor noi de Covid-19, dar și cel al deceselor

poza_covid.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății al R.Moldova

În R.Moldova, scade numărul cazurilor noi de coronavirus, dar și cel al deceselor. În ultima săptămână au fost înregistrate în jur de 4000 de cazuri, dintre care peste 1.800, în regiunea transnistreană. Potrivit Ministerului Sănătății, incidența a constituit 103 cazuri la 100 mii populație, înregistrând o scădere cu aproape 10 la sută față de acum două săptămâni și cu peste 50 la sută față de luna precedentă. Chiar și așa, autoritățile mențin în vigoare starea de urgență în sănătate publică, în Republica Moldova, până pe 15 ianuarie. 

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, se atestă o scădere a numărului de infectări cu Covid și în rândul femeilor gravide, cu peste 30 la sută, dar și printre copii, cu trei la sută, față de acum o săptămână.

Totodată, rata mortalității a fost de 4 decese la 100 mii populație, înregistrând o scădere de 37 la sută comparativ cu săptămâna precedentă și cu peste 50 la sută față de luna precedentă.

Ministerul Sănătății susține că în 25 instituții medico-sanitare publice sunt organizate secții cu paturi pentru pacienții COVID-19. Asta în condițiile în care săptămâna precedentă, numărul de paturi destinat pacienților cu COVI-19 a înregistrat o scădere de aproape 8% (2.036 paturi), inclusiv a scăzut cu 7,1% numărul de paturi în secțiile ATI (300 paturi).

Mai mult, media numărului de pacienți spitalizați a constituit 1.265 de persoane, cu 18,1% mai puțin față de săptămâna precedentă. În prezent, rata spitalizării e de 25 de oameni la 100 mii de locuitori. La fel,  media numărului de pacienți spitalizați cu forme grave în ATI a constituit 147, înregistrând o scădere de peste 14% comparativ cu săptămâna precedentă și aproximativ 40% față de aceeași perioadă a lunii trecute.

În ceea ce privește procesul de vaccinare împotriva COVID-19, în ultima săptămână au fost imunizate 30.959 de oameni cu circa 32% mai mult față de acum două săptămâni, și cu peste 20 la sută comparativ cu luna precedentă.

Precizăm că, 8.571 persoane și-au administrat doza booster. Mai mult, 3.757 copii au fost vaccinați cu o doza, iar 2.474 copii cu schemă completă.

Acoperirea națională cu o doză constituie aproape 30 la sută, cu schemă completă – 28%.

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă e înregistrată în mun. Chișinău – 41%, Soroca – 30%. Cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia – 17%, Sîngerei și Leova -19%. Până în prezent, Republica Moldova a recepționat 2.179.290 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre bilanțul cazurilor de Covid-19 din R.Moldova