Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalistul Olivier Dubois, 8 luni de captivitate în Mali

mali1.png

Sursa imaginii: 
© David Baché/RFI

Miercuri, 8 decembrie, s-au împlinit 8 luni de când Olivier Dubois este ținut ostatic în Mali. Jurnalistul francez, stabilit de câțiva ani în această țară, a fost reținut pe 8 aprilie la Gao, în nordul țării, în timp ce realiza un reportaj.

La o lună după răpirea sa, Olivier Dubois a apărut într-un videoclip în care povestea că este în mâinile Grupului de suținere pentru Islam și musulmani, condus de Iyad Ag Ghali, grup ce are legături cu al-Qaïda din Maghrebul islamic.

De atunci, autoritățile maliene dau asigurări că depun eforturi pentru a-l elibera pe el și pe toți ostaticii din țară. Parisul afirmă, în egală măsură, că va face tot ce-i stă în putință. Aștepând cu nerăbdare vestea eliberării, RFI strânge în fiecare lună pe data de 8, mesaje de la familia jurnalistului, sperând, ca și în cazul altor ostatici, că Olivier le va putea asculta, oriunde s-ar afla în acest moment.

La redacția din Africa, tatăl, mama, sora și partenera lui Olivier, îi transmit câte un mesaj, la microfonul lui David Baché:

“Olivier, sper ca atunci când asculți mesajul ăsta să fii bine sănătos. Copiii noștri sunt bine, le e dor de tine. Saël așteapă cu nerăbdare Crăciunul. Mănâncă ciocolată în fiecare zi și numără nopțile rămase. Îngrijorarea noastră cea mare este sfârșitul primului trimestru și sosirea buletinului de note. Se zbate să reușească. Ei chiar rezistă, Olivier, poți fi mândru de ei. Cât despre mine, îmi lipsești enorm.”- transmite Déborah Al Hawi Al Masri, partenera lui Olivier Dubois și mama copiilor săi.

“Olivier, toate cuvintele acestea de afecțiune și suștinere sunt pentru că mă gândesc la tine. Află că oamenii care te iubesc îți sunt alături ca să treci peste această încercare. Fiule, ne lipsești enorm. Știu că e greu să accepți ce ți se întâmplă și înțeleg ce simți. Îmi fac griji pentru tine, pentru sănătatea, libertatea, independența ta, indispensabile în viață. Dar mergem înainte pentru ca acest coșmar să se sfârșească...” - mama jurnalistului.  

“În această ultimă lună din an, în această dimineață, sus pe munte, a nins. De opt luni ești ținut în captivitate și aș vrea să-ți trimit toată căldura din lume. M-am pregătit mult ca să-ți vorbesc. Anul acesta nu-mi voi mai împodobi bradul proaspăt tăiat. Sincer vorbind, l-am tăiat intenționat. Acum arată ca un salcâm. Nu mai are cadouri sub el, fără tine nu mai e nimic de sărbătorit…” transmite sora lui Olivier.

“Sper că vei fi bine în momentul când vei primi mesajul meu și că nu-ți pierzi speranța, că ești cu moralul ridicat, și eu la fel, aștept cu nerăbdare să te revăd. Cu răbdarea treci și marea…Obstacolul este acel lucru înspăimântător cu care te întâlnești atunci când te abați de la scopul tău, așadar, fii puternic, concentrează-ți toate gândurile spre cele mai frumoase momente din viața ta, alături de ceea ce iubești…” sunt cuvintele lui André-Georges Dubois, tatăl jurnalistului Olivier Dubois.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de rfi.fr