Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA restituie peste 900 de artefacte furate din Mali

mali_comori.png

Premierul interimar Choguel Maïga și ambasadorul american în Mali, Dennis Hankins, la ceremonia de restituire a obiectelor de artă, Bamako, 7 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Peste 900 de obiecte arheologice și etnografice din Mali, obținute prin jaf și trafic ilegal, au fost restituite recent de către SUA autorităților maliene. Evenimentul a avut loc în cadrul unei ceremonii la Muzeul Național din Mali, sub patronajul prim-ministrului malian și al ambasadorului american.

Într-o sală de expoziții arhiplină, sute de malieni au venit la Muzeul Național pentru a vedea cele 900 de lucrări istorice din țara lor. Majoritatea acestor obiecte, confiscate de vama americană între 2008 și 2011, au fost exportate ilegal în Statele Unite. Choguel Maïga, prim-ministrul interimar, este încântat, și crede că acest pas intră în dezbaterea mai amplă despre restituirea patrimoniului.

“Patrimoniul nostru cultural nu trebuie să stea ostatic în muzeele altora. Exemplul frumos pe care SUA tocmai l-au oferit, merită să fie urmat de toate țările care au păstrat obiectele din patrimoniul cultural și arheologic african”, a spus el.

Într-un gest simbolic, imortalizat de fotografi, Dennis Hankins, ambasadorul american, înmânează o piatră veche de secole prim-ministrului de tranziție, în prezența directorului muzeului, Daouda Keita.

“Acum urmează munca de documentare, aceasta va consta mai întâi în a face inventarul apoi documentația înainte ca obiectele să intre în colecția muzeului. Este foarte important să avem informații despre fiecare piesă în parte”, a spus domnul Keita.

Această acțiune se datorează acordului bilateral între cele două țări, privind restricțiile și importul obiectelor culturale, semnat în 1993. Din cele 23 de țări din lume, Mali este singurul stat din Africa subsahariană care a reușit să beneficieze de un asemenea acord cu Statele Unite.

Lunile următoare se anunță o expoziție tematică în jurul acestor opere, cu scopul de a sensibiliza populația maliană cu privire la combaterea jafurilor și de a permite oamenilor să aibă acces la patrimoniul lor.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de rfi.fr