Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spada și pistoalele lui Napoleon vândute la licitație cu 2,8 milioane de dolari

napoleon.png

Sursa imaginii: 
© Pack-Shot, Shutterstock via France24

Sabia purtată de Napoleon Bonaparte pe vremea loviturii de stat din 1799 și cinci arme de foc care au aparținut împăratului francez decedat în urmă cu 200 de ani au fost vândute la licitație în Statele Unite pentru mai mult de 2.8 milioane de dolari, după cum a anunțat recent o companie specializată.

Lotul format dintr-o sabie și cinci pistoale ornamentate a fost vândut pe 3 decembrie de Rock Island Auction Company din Illinois unui cumpărător anonim care le-a achiziționat prin telefon, conform președintelui companiei de licitații, Kevin Hogan.

Bunurile au fost estimate inițial la 1,5 - 3,5 milioane de dolari. Acum, pentru prețul de 2.87 milioane de dolari, "cumpărătorul armelor care i-au aparținut lui Napoleon duce acasă o comoară istorică rară", a declarat Kevin Hogan.

Sabia, însoțită de teacă, piesa centrală a colecției, provine din atelierele de la Versailles ale armurierului Nicolas-Noël Boutet și a fost „purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 18 Brumaire 1799” (9 noiembrie 1799), potrivit Rock Island Auction Company, care pretinde a fi „cel mai mare licitator din lume de arme de foc de colecție, arme cu lamă și echipament militar”.

Încoronat împărat la 2 decembrie 1804, Napoleon Bonaparte își oferise sabia generalului Jean-Andoce Junot. Când a murit, arma a fost găsită într-un muzeu din Londra și apoi în casa unui colecționar american.

Casa de licitații a reamintit că în 2007, „sabia purtată de (primul consul Bonaparte) la bătălia de la Marengo (împotriva trupelor austriece din iunie 1800, în Piemont, Italia) fusese scoasă la licitație pentru 6,5 milioane de dolari”.

Franța a sărbătorit în primăvară bicentenarul morții lui Napoleon Bonaparte (5 mai 1821), președintele Emmanuel Macron comandând un portret „în clarobscur” al acestei figuri centrale în istoria Franței și a Europei.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France 24.