Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorin Paveliu: Politicul e mai puțin interesat de cei care decedează, cât să nu fie arătat cu degetul

coronavirus-craciun-pandemie-virus-covid.jpg

Sursa imaginii: 
ASSOCIATED PRESS

Numărul total al deceselor înregistrate în luna octombrie se apropie de 45.000. Oficial, puțin peste 10.000 de decese covid au fost raportate de autorități în acea perioadă. Începând din octombrie, pentru că a fost depășită capacitatea spitalelor publice, nu s-au mai făcut nici internări, nici operații care nu reprezintă urgențe. Sunt exceptate gravidele, bolnavii oncologici și pacienții care fac dializă. Măsura este păstrată și acum în perspectiva valului 5, deși guvernanții au eliminat din restricțiile anti-epidemice în contextul sărbătorilor.

Octombrie 2021 este cea mai neagră lună de la începutul pandemiei în România. Numărul deceselor înregistrate a fost mai mare ca oricând de la al II-a Război Mondial încoace. 44.595 de morți. Mai mult decât dublu față de media deceselor înregistrate în luna octombrie în ultimii ani până la pandemie. Din totalul celor care și-au pierdut viața, nici un sfert, puțin peste 10 mii, au fost decese asociate covid-19.

Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate publică, spune că sistemul sanitar românesc nu e și nu va fi niciodată pregătit să facă față unei astfel de provocări epidemice. Calitatea îngrijirilor medicale a scăzut dramatic, iar bolnavii cronic nu au mai avut acces la tratament, în vreme ce unii pacienți nici nu s-au mai adresat spitalelor. Așa poate fi explicată mortalitatea în exces...  Dacă valul 5 va fi la fel de mortal rămâne de văzut. Sorin Paveliu acuză populismul măsurilor de relaxare și spune că politicul e mai puțin interesat de cei care decedează, cât să nu arate nimeni cu degetul către cei care iau decizia.

Decizia finală în bătălia cu pandemia nu aparține medicilor infecționiști sau epidemiologi. Sunt decizii politice, iar caracterul politic al acestor decizii politice este emanat prin toți porii societății. Este evident că măsurile de relaxare sunt populiste, cum este evident că încercările sau îmbunătățirea asistenței medicale nu se poate face decât cu investiții majore. Cu cheltuieli, nici măcar investiții, cheltuieli de zi cu zi enorme comparativ cu ceea ce se alocă în momentul de față. Ori asta duce automat la bugetul de stat, duce la cei care decid asupra bugetului de stat și într-un final, într-un singur cuvânt, la politic. Iar politicul este mai puțin interesat de cei care decedează, cât să nu arate nimeni cu degetul către cei care iau decizia. Se cheamă că fac ceva, că măsurile nu sunt cele mai corecte, n-are cine, societatea nu are capacitate de a se coaliza și să arate cu degetul. Apar niște critici punctuale, dar care nu au nici un impact la nivel politic.