Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea lui Viktor Orban împotriva comunității LGBTQI, criticată dur de Comisia de la Veneția

viktor_orban_timisoara_ungaria_noua_europa_centrala.jpg

Premierul maghiar, Viktor Orban
Sursa imaginii: 
Reuters

Legea adoptată de Ungaria care interzice predarea în şcoli a noțiunilor despre transgender şi homosexualitate încalcă standardele internaţionale privind drepturile omului. Asta consideră Comisia de la Veneţia despre actul normativ promovat de premierul de la Budapesta, Viktor Orban.

Actul normativ ungar, adoptat în iunie şi care a atras critici severe din partea instituţiilor europene, precum şi a unor lideri vest-europeni, prevede că ''pornografia şi conţinuturile ce reprezintă sexualitatea sau promovează devierea de la identitatea de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârste sub 18 ani'', pentru a preveni abuzurile împotriva copiilor.

Comisia de la Veneţia consideră însă că, ''dimpotrivă, amendamentele contribuie la crearea unui ''mediu ameninţător'', unde copiii LGBTQI pot fi victime ale unor riscuri legate de sănătate, ''bullying'' şi hărţuire'', relatează Reuters preluată de Agerpres.

''Amendamentele lasă loc numai învăţământului părtinitor, deschizând uşa stigmatizării şi discriminării persoanelor LGBTQI'', crede acest panel de experţi, în opinia căruia respectiva lege ungară nu corespunde standardelor internaţionale privind drepturile omului şi nu le asigură copiilor acces la informaţii obiective şi nepărtinitoare cu privire la identitatea de gen şi orientarea sexuală.

Comisia Europeană, a cărei preşedintă Ursula von der Leyen a descris această lege drept o ''ruşine'', a iniţiat o procedură juridică împotriva Ungariei, disputa adâncind conflictul dintre Budapesta şi Bruxelles pe tema statului de drept.

Guvernul ungar condus de Viktor Orban a explicat că această lege ''nu priveşte homosexualii, ea priveşte modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor'', amintind că ''Ungaria protejează instituţia căsătoriei ca fiind una între un bărbat şi o femeie, precum şi familia, baza supravieţuirii naţiunii''.

În plus, Orban i-a acuzat pe liderii europeni că acționează ca niște „coloniști” ai erei moderne.  „Vor să dicteze ce legi ar trebui să intre în vigoare într-o altă țară, vor să ne spună cum să ne trăim viața și cum să ne comportăm”, a spus Orban adăugând că atitudinea Occidentului este rezultatul „reflexelor proaste cauzate de trecutul lor colonialist european”.

Premierul ungar intenţionează să convoace un referendum privind această lege, care să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare de anul viitor. Partidul său conservator, Fidesz, se va confrunta la acest scrutin cu un front unit al opoziţiei, alcătuit din şase partide, incluzând aici social-democraţii, liberalii şi fosta extremă-dreaptă Jobbik redefinită acum ca formaţiune de centru-dreapta, care au decis să lase la o parte diferenţele dintre ele pentru a se uni împotriva lui Viktor Orban.

Unii analiști sunt de părere că această lege este de fapt parte a planului premierului Viktor Orban de a transforma Ungaria într-o ţară din zona așa-numită „iliberală”, fondată pe valori creştine conservatoare. Alți analişti sunt și mai critici și avertizează că ofensiva lui Orban împotriva minorităților sexuale are scopul de a consolida baza electorală conservatoare a FIDESZ în perspectiva alegerilor de anul viitor.