Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum vrea să schimbe Parlamentul European peisajul digital al UE și chiar al lumii

digital_market.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

Două acte legislative majore ale UE sunt pe cale să schimbe fundamental peisajul lumii virtuale: legea privind piața digitală și cea privind serviciile digitale. Acestea vor afecta într-un grad înalt puterea platformelor digitale. Cele două acte normative s-au aflat pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European. Dar ce schimbări vor aduce aceste acte normative?

Platformele digitale au devenit o parte integrantă a vieții noastre – nu ne mai putem imagina viața de zi cu zi fără Google, Twitter sau Facebook.

Beneficiile sunt evidente: de la cumpărături rapide, la contactele cu prieteni și rude aflate, poate, în alte colțuri ale lumii, la reuniuni de lucru sau chiar slujbe cu normă întreagă în online.

Dar există și o problemă legată de poziția dominantă câștigată de ceea ce numim giganții internetului.

După cum au relevat experiențele din ultimii ani, aceștia au o influență majoră asupra democrației, drepturilor fundamentale, societăților și economiei. Și nu întotdeauna în sensul pozitiv.

Legile privind piața și serviciile digitale își propun, pe de o parte, să asigure condiții de concurență echitabile pentru toate companiile digitale, indiferent de dimensiunea acestora. De asemenea, vor să asigure un spațiu digital mai sigur pentru utilizatorii și companiile digitale, prin protejarea drepturilor fundamentale.

Actele normative vor stabili reguli clare pentru marile platforme - o listă cu ce se poate face și ce nu.

De exemplu, în privința practicilor comerciale, se vor impune principii precum clasificarea serviciilor și a produselor oferite și vor fi interzise cele care nu oferă utilizatorilor posibilitatea de a dezinstala orice software sau aplicație preinstalată.

”Astăzi, este clar că regulile de concurență nu pot rezolva singure toate problemele cu care ne confruntăm vis-a-vis de giganții tehnologici și capacitatea lor de a stabili reguli prin implicarea în practici comerciale neloiale. Legea privind piețele digitale va exclude aceste practici, trimițând un semnal puternic: regulile sunt stabilite de legislatori, nu de companiile private”, atrăgea atenția europarlamentarul german Andreas Schwab, membru în grupul PP.

Legea va acorda Comisiei Europene competența de a efectua investigații de piață, permițând actualizarea obligațiilor pentru furnizori dar și sancționarea lor, atunci când va fi cazul.

În privința serviciilor sociale, europarlamentarii sunt conștienți că algoritmii pot reprezenta o provocare la adresa democrației prin diseminarea urii și diviziunii.

Așa cum spunea Christel Schaldemose, europarlamentar social-democrat din Danemarca, ”acest lucru trebuie să se oprească. Din acest motiv, construim un nou cadru, astfel încât ceea ce este ilegal offline să fie ilegal și online”.

Legea dorește să le confere utilizatorilor mai mult control asupra a ceea ce li se oferă pe rețelele sociale: ei vor putea decide dacă doresc să primească sau nu publicitatea direcționată și vor avea informații clare despre motivul pentru care li se recomandă un anumit conținut.

De exemplu, atunci când ați dat un like unui articol despre aspiratoare și apoi sunteți bombardați cu reclame la astfel de produse. Sau când ați deschis un articol referitor la un politician, după care începeți să primiți mesaje politice sau legate de teme care animă dezbaterea politică.

Noile reguli vor să ajute la combaterea conținutului dăunător, cum ar fi dezinformarea politică sau legată de sănătate - aspecte care s-au dovedit extrem de importante în actualul context pandemic.

Parlamentul și-a dezbătut marți poziția cu privire la Legea piețelor digitale și cea a serviciilor. Astăzi urmează votul final pe legea piețelor în timp ce reglementarea privind serviciile va fi votată în ianuarie. Urmează negocierile cu guvernele statelor în prima jumătate a anului 2022. Negocieri care nu se anunță deloc simple și este de așteptat ca unele state, sub presiunea lobby-ului marilor jucători ai internetului, să încerce să mai tempereze elanul europarlamentarilor.

La capătul drumului, europarlamentarii speră însă într-o legislație solidă, care să modeleze nu doar peisajul online al Uniunii Europene, ci să devină și un standard global.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 15 decembrie 2021