Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum se poate învăța educația sexuală prin artă

În fața numărului mare de mame minore din România și a unei lipse de măsuri din partea statului pe această temă, unele asociații au venit cu o soluție pentru a aduce tema educației sexuale mai aproape de tineri.

Asociația Art Revolution a organizat recent o serie de ateliere destinate tinerilor din zone defavorizate cultural din jurul Bucureștiului și din unele cartiere ale Capitalei. Sub denumirea de Response-ability, proiectul le-a oferit acces acestor tineri la o primă experiență artistică prin intermediul unor ateliere și a două spectacole de teatru. Temele discutate au fost educația sexuală și darea de mită. Totul – prin intermediul artei.

 

Atelierele, care au avut loc online, au pornit de la două piese de teatru produse de Asociația Art Revolution:  „Foreplay” și „Growing Up”.

Una dintre temele tratate,  educația sexuală, ar trebui să fie la fel de importantă și în mediul urban, nu doar în cel rural, subliniază Ozana Nicolau, regizoare și coordonatoare a proiectului. Iar acest lucru îl precizează în contextul în care sarcinile nedorite la adolescente nu se întâmplă doar în medii foarte sărace sau doar în mediul rural. Este o piesă din puzzle, din educație, care lipsește. Sarcinile nedorite sunt mult mai bine camuflate în oraș, în mediul urban, pentru că într-adevăr, sunt și alte posibilități materiale și poate că și stigmatul e mai mare în oraș, față de ceea ce se întâmplă în mediul rural”, precizează ea.

După vizionarea celor două spectacole, elevii au avut posibilitatea să și discute cu specialiști în educație culturală, iar în cadrul atelierelor au putut găsi rezolvări alternative pentru anumite scene sau să realizeze arbori decizionali care să îi ajute să interiorizeze aspectele legate de libertatea de gândire si decizie.

În opinia ei, arta facilitează transmiterea informației, iar tinerii sunt mai atenți și participă activ la dezbaterile de la sfârșitul fiecărei piese de teatru. Arta poate să deschidă o punte între școală și părinți, între copii și părinți. Poate să deschidă pentru că e mai relaxată”.

 

La rândul ei, Alexandra Mihalache, coordonatoarea voluntarilor de la Fundația Tineri pentru Tineri, evidențiază cât de important este ca părinții să înțeleagă acest tip de educație, pentru a fi de acord cu ea. „Părinții cred că ar trebui un pic mai mult să se uite la rolul lor în această comunitate, să înțeleagă că, pe lângă ei  mai sunt și ceilalți responsabili de educația copiilor. (...) Sunt de multe ori părinți care ar fi deschiși în legatură cu studierea  educației sexuale, de exemplu, însă, din principiu, își pun zidul pentru că spun „eu sunt persoana care trebuie să-i ofer această educație copilului”.