Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Globurile de Aur, sub semnul acuzațiilor de rasism, sexism și corupție

golden_globe.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Nominalizările pentru Globurile de Aur au fost anunțate la începutul acestei săptămâni, dar... vor veni oare câștigătorii să își ridice premiile? Cea de-a 79-a ediție a premilor oferite de Asociația Presei Intenaționale de la Hollywood este contestată de mai multe staruri de cinema pentru ”rasism și sexism”, iar canalul de televiziune NBC a anunțat că nu va transmite ceremonia de premiere, din aceleași motive...

Producțiile “Belfast” de Kenneth Branagh și "The Power of the Dog" de Jane Campion au fost în topul nominalizărilor la această ediție marcată de agitație și incertitudine.

Asociația Presei Străine de la Hollywood (HFPA), a fost acuzată în ultimele luni de rasism, sexism și corupție. Multe celebrități și mari companii ca Warner Bros, Netflix și Amazon au anunțat că nu vor mai lucra cu HFPA până când nu vor avea loc niște ”schimbări semnificative”.

Ceremonia de decernare a Globurilor de Aur, renumită pentru amploarea și pentru... șampania sa, atrage în mod tradițional toate vedetele internaționale. Însă în acest an, celebritățile ar putea boicota evenimentul, pe care canalul de televiziune NBC a renunțat oricum să-l difuzeze. În acest stadiu nu este clar nici măcar dacă ceremonia programată pentru 9 ianuarie anul viitor va mai avea loc....

Premiile se acordă indiferent de situație

"Nu va fi așa cum ne-am obișnuit, dar, așa cum am spus mereu, vom continua nominalizările și vom înmâna premiile indiferent de situație", a declarat pentru AFP președintele HFPA, doamna Helen Hoehne, în timpul nominalizărilor de la Beverly Hills, luni de dimineață, alături de un invitat surpriză, rapper-ul Snoop Dogg. "Ceremonia noastră de premiere are o istorie lungă și am dorit să continuăm în același stil", spune ea.

Filmul „Belfast”, inspirat din copilăria nord-irlandezei Kenneth Branagh și "The Power of the Dog", un western sumbru semnat de Jane Campion din Noua Zeelandă, sunt în top, cu șapte nominalizări fiecare pentru cea de-a 79-a ediție a Globurilor de Aur.

În categoria emblematică a celui mai bun film dramatic, se remarcă filmul "Coda" - adaptarea americană a filmului francez "la Famille Bélier" -, opera spațială "Dune" de Denis Villeneuve și "la Méthode Williams", în care Will Smith îl joacă pe tatăl și antrenorul de tenis al surorilor Venus și Serena Williams.

Remake-ul "West Side Story" de Steven Spielberg este în topul categoriei ”comedie” - muzicală sau nu.

La categoria televiziune, seria " Succession" este favorită, cu cinci nominalizări.

 

Viitor incert

Globurile de Aur deschid în mod tradițional sezonul de decernare a premiilor filmului de la Hollywood și sunt considerate aproape la fel de prestigioase ca Oscarurile, însă viitorul lor pare de acum incert.

Mai mult de 100 de agenți au scris către HFPA în luna martie a anului trecut, cerându-i să pună capăt "comportamentului discriminatoriu și neprofesionist, încălcărilor etice și acuzațiilor de corupție". Organizația a reacționat rapid, anunțând că va modifica modul de nominalizare a membrilor juriului, astfel încât minoritățile să fie mai bine reprezentate.

"Am primit reacții bune cu privire la reformele noastre. Am muncit din greu și suntem mândri de aceste reforme, dar munca nu a luat sfârșit (...). Va mai dura ceva și sperăm că studiourile și industria vor continua să ne sprijine”, a declarat Helen Hoehne.

Cu toate acestea, până acum, reformele HFPA au generat mai mult scepticism decât laude. Starurile Scarlett Johansson si Mark Ruffalo au spus public că acestea sunt insuficiente, iar Tom Cruise a returnat cele trei globuri de aur primite, în semn de protest.

Juriul a fost adesea acuzat că neglijează în selecția lor actorii și regizorii de culoare, cu performanțe și opere memorabile.

În acest an, trei artiști de culoare au fost nominalizați pentrul premiul celui mai bun actor dramatic: Will Smith, Denzel Washington din "The Tragedy of Macbeth" și Mahershala Ali, o surpriză, pentru un film SF cu buget redus, "Swan Song".

Nominalizarea francezului Omar Sy

Artistul francez Omar Sy au fost de asemenea selectat în categoria celui mai bun actor într-un serial dramatic, "Lupin", un mare succes internațional Netflix. "Vă mulțumesc tuturor pentru această nominalizare care, indiferent de rezultat, este atât de simbolică pentru mine, pentru noi, din atâtea motive", a răspuns artistul pe Twitter.

Rareori onorați de Globurile de Aur, regizorii sunt reprezentați în selecția din 2022 de Jane Campion și Maggie Gyllenhaal ("The Lost Daughter").

Nominalizările Globurilor de Aur, care sunt de obicei difuzate la emisiunile de dimineață ale marilor canale americane, foarte populare și urmărite, au fost nevoite să se mulțumească anul acesta doar cu difuzarea pe canalul de Youtube. ”Reacția Hollywood-ului a fost o tăcere colectivă", conchide Los Angeles Times.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24