Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Yemen: Un voluntar își riscă zilnic viața pentru a evacua trupurile soldaților uciși pe front

yemen.png

Hadi Jumaan pe frontul de la Marib, Yemen, 13 noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
captură de ecran Twitter

Cu un steag alb în mână, Hadi Jumaan pășește prudent pe câmpul de luptă pentru a evacua trupurile soldaților uciși. Nu o face pentru cei dintr-o tabără sau alta, ci pentru toți. Și asta doar pentru ca familiile victimelor să-i poată plânge și îngropa cum se cuvine. Din 2016 s-a oferit voluntar ca mediator în conflictul dintre rebelii houthi și forțele pro-guvernamentale din Yemen. O vocație cel puțin riscantă, care îl face când acceptat și apreciat, când bănuit că ar fi inamic... Un reportaj France24:

 

 

Din 2014, rebelii Houthi sprijiniți de Iran duc un război nemilos împotriva forțelor loiale guvernului lui Abd Rabbo Mansour Hadi, un aliat al Arabiei Saudite.

Din februarie anul acesta luptele cele mai dure se duc în guvernoratul orașului Marib: rebelii  încearcă să alunge forțele pro-guvernamentale din acest cel mai important bastion al lor, situat în nordul țării.

Hadi Jumaan merge pe front cu echipa sa de voluntari, pentru a recupera trupurile luptătorilor morți, dar intervine doar după ce negociază din greu cu beligernații.

El ține un jurnal pe contul său de Twitter. Mai multe fotografii publicate pe 4 decembrie, arată echipa sa de voluntari care încarcă trupurile într-o camionetă.

“Împreună cu tinerii voluntari cu care lucrez, am trăit multe experiențe periculoase. Am fost ținta împușcăturilor de cel puțin 5 ori”, scrie el. Într-un material video publicat în noiembrie se vede cum acesta se adăpostește sub un copac, de teamă să nu fie văzut de un avion al coaliției [n.r: condusă de Arabia Saudită, în sprijinul guvernului lui Abdrabbo Mansour Hadi] care bombarda zona.

“Unii mă întreabă: cum de te duci pe front să evacuezi trupurile soldaților fără să colaborezi cu cei din coaliție? Vreau să clarific un lucru: Nu există niciun canal de comunicare între mine și coaliție. Ne organizăm intervențiile împreună cu cei care se află direct pe front.

Și ne lipsesc îngrozitor de multe resurse. Nu avem saci mortuari, de exemplu, sau vehicule frigorifice pentru a transporta cadavrele. Avem nevoie, de asemenea, de un telefon prin satelit Thuraya. Trebuie să anunț beligeranții cu două zile în avans pentru a-i avertiza cu privire la sosirea mea, deoarece luptele au loc de obicei  acolo unde nu există semnal. Dacă ajung prea devreme sau prea târziu în față, nu le pot spune la telefon că sunt eu, ei mă pot lua drept un inamic și mă pot împușca”, explică el.

Hadi Jumaan a lansat recent o strângere de fonduri pe rețelele de socializare pentru a putea face rost de materiale.

În afară de evacuarea morților, Hadi Jumaa a luat parte la mai multe negocieri de schimb de prizonieri între rebelii houthis și forțele guvernamentale. O activitate în urma căreia a avut și de pierdut:

“Am ajuns să fim acuzați că nu suntem neutri, că lucrăm pentru inamici. Am fost închis de 8 ori de responsabilii militari care bănuiau că sunt de partea dușmanilor...

Dar indiferent de obstacole, nimeni nu ne va opri să ne continuăm munca. Este o lucrare umanitară, o lucrare plăcută lui Dumnezeu și foarte apreciată de apropiații și de familia prizonierilor și martirilor”, spune el.

Din 2016, Hadi Jumaan spune că a reușit să ducă la familiile lor peste 1 000 de cadavre ale soldaților.

Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite publicat în noiembrie 2021, Yemen a înregistrat 150 000 de soldați uciși în lupte și alți 227 000 de morți din cauze indirecte. În total 377 000 de morți de la începerea războiului.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24