Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și totuși, vrea cineva ”să fure” Crăciunul? Dezbatere aprinsă în Parlamentul European

brad_strasb1.jpg

Strasbourg, decembrie 2021
Sursa imaginii: 
Ovidiu Nahoi / RFI România

Uniunea Europeană este un spațiu al diversității, care garantează drepturile tuturor minorităților, dar rădăcinile ei creștine reprezintă unul dintre fundamentele acestei construcții. Crăciunul este o parte a moștenirii europene. Felul în care Comisia Europeană a ales să promoveze Ghidul privind limbajul incluziv, a fost unul greșit.

Iată câteva idei formulate de membrii Parlamentului European care au participat miercuri după-amiaza, în aula de la Strasbourg, la dezbaterea de după scandalul generic al ”interzicerii Crăciunului”. O discuție din care nu au lipsit accentele mai dure.

Comisarul Margaritis Schinas, într-un discurs rostit în engleză, franceză și greacă – limba sa maternă – a susținut punctul de vedere al executivului european.

El a afirmat că documentul emis de la cabinetul comisarei pentru egalitate și incluziune, Hellena Dalli, reprezintă o hârtie internă, care nu a fost văzută de membrii Colegiului Comisarilor .

În același timp, comisarul, responsabil pentru modul de viață european, a precizat că toată comunicarea executivului de la Bruxelles trebuie să reflecte întreaga diversitate a Uniunii și să apere coexistența pașnică.

”Aceasta ne distinge de regimurile autoritare. Sărbătorim Crăciunul, cei mai mulți, la fel si eu. Alții sărbătoresc Hanuka, alții Ramadanul, aceasta este realitatea. Suntem mândri de moștenirea iudeo-creștină de 2000 ani, care a făcut Europa de azi. Protejăm toate religiile în mod egal, la fel și pe cei care nu au o religie”, a spus Margaritis Schinas.

El a mai precizat că Uniunea Europeană se află în fața multor dificultăți și provocări, cum ar fi pandemia, securitatea, exploatarea migrației. ”Cred că putem și trebuie să fim concentrați pe ce ne unește și nu pe ce ne divizează”, a spus Comisarul.

Liderul grupului PPE, Martin Weber, a mulțumit Comisiei pentru faptul că a stopat ghidul și a precizat că acesta nu reprezintă poziția Executivului European.

”Oamenii nu se simt confortabil și se întreabă: de ce este nevoie de acest ghid? A celebra Crăciunul e ceva pozitiv pentru creștin-democrați. Trebuie să păzim libertatea religioasă. Nimeni nu trebuie să se simtă împins afară din sfera publică”, a spus Weber.

În timp ce Dacian Cioloș, vorbind în numele grupului Renew Europe, a cerut Comisiei să se concentreze pe adevăratele provocări ale Uniunii Europene, cum ar fi pandemia, inflația sau criza de la granița Poloniei.

”Europa este Europa pentru că pune împreună diverse culturi, și aceasta o face unică. Unitatea în diversitate înseamnă și diversitate de credințe și tradiții. Sunt român, sunt european, sunt mândru de moștenirea mea, pe care o exprim și prin sărbătoarea Crăciunului”, a afirmat Dacian Cioloș.

Pentru reprezentanta grupului Socialiștilor și Democraților (S&D), Helen Fritzon, ”limbajul incluziv este o cale de a comunica cu toți cetățenii”.

În timp ce eurodeputata Verzilor, Alice Khunke, și-a arătat nedumerirea: ”de ce trebuie să vorbim atât de mult despre o hârtie internă, atunci când Uniunea Europeană se confruntă cu atâtea provocări, precum inegalitățile, sărăcia sau schimbările climatice?”

Au fost și accente mai dure – dinspre dreapta, s-a cerut comisarei Dalli să părăsească Executivul, acuzată fiind că promovează un ”totalitarism al progresismului” și vrea ”să golească Europa de suflet și de tradiții”.

Din partea opusă, a stângii, s-a spus că, dimpotrivă, Comisia trebuie să promoveze în dialogul ei cu cetățenii un limbaj neutru. Iar liderul PPE Manfred Weber a fost acuzat că, prin poziționarea sa, nu a făcut decât să se așeze alături de Viktor Orban și ceilalți antieuropeni.

A fost o dezbatere în care, de nenumărate ori, s-a auzit urarea ”Crăciun Fericit”, transmisă de cei mai mulți vorbitori, la finalul intervențiilor.

În timp ce, pentru a contrazice, parcă, ideea că cineva și-a pus, totuși, în minte să interzică sărbătoarea Crăciunului, un imens brad decorat, donat de orașul Strasbourg, străjuiește intrarea în Parlamentul European.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica