
Social
Aida Terzic, manager de hotel și... creatoare de modă. În Bosnia-Herțegovina
aida_bosnia.png

Un astfel de exemplu este cel al Aidei Terzic, manager al Hotelului Pino Nature din Sarajevo, scrie publicația klix.ba. Împreună cu sora ei ea a lansat anul trecut o nouă marcă în lumea modei vestimentare feminine, STYLINGER, care acum se bucură de succes nu doar în Bosnia ci și în Serbia...
”Am lansat această marcă împreună cu sora mea Maida, în ideea de a oferi obiecte de îmbrăcăminte din materiale de calitate, precum cașmir, lână sau bumbac, la prețuri accesibile și cu o croială originală... Am avut un succes aproape neașteptat: după numai câteva luni cererea a crescut semnificativ, am primit foarte multe comenzi din multe orașe, dar mai ales de la Belgrad, Sarajevo, Split, Mostar, Travnik, Novi Sad sau Banja Luka, … Și asta fără să facem marketing aproape deloc. Vestea s-a dus de la o clientă la alta...”, povestește Aida.
Materialele sunt în general importate din Italia iar produsele finale se fabrică în Bosnia.
”Încercăm să producem serii cât mai mici... aproape nici unul din produsele noastre nu este complet identic cu altul, chiar dacă cererea este foarte mare, deoarece clientele noastre apreciază în mod special produsele din serii mici sau chiar unicate”, spune ea.
Cu toate acestea, activitatea de manager al Pino Hotel îi consumă cea mai mare parte a timpului: ”70% din energia și din timpul meu îl dedic acestui hotel pe care îl administrez de 7 ani, este activitatea mea principală în continuare. Nu dorm mai mult de 5-6 ore pe noapte, pentru că dacă dorm mai mult creierul meu nu funcționează bine, devine leneș...”, conchide râzând Terzic.
Kosovo își reafirmă opțiunea euro-atlantică
Președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a efectuat recent o vizită oficială în Kosovo, unde a fost primit de omologul său, doamna Vjosa Osmani și de primul ministru Albin Kurti, transmite publicația sinjali.com.
În timpul conferinței de presă comune doamna Osmani a ținut să sublinieze semnificația vizitei președintelui macedonean, prima vizită oficială a unui șef de stat în țara sa. Ea i-a mulțumit președintelui macedonean pentru sprijinul constant acordat de-a lungul anilor și a reafirmat opțiunea euro-atlantică a țării sale:
”Macedonia de Nord este deja o membră a NATO și Kosovo la rândul său dorește și merită cred acest statut, pentru că asta ar contribui la întărirea păcii și stabilității în Balcanii de Vest. Dar procesul de integrare în Uniunea Europeană rămâne pentru noi prioritatea priorităților...”, a spus șefa statului kosovar, care nu a ezitat să evidențieze rolul nefast pe care Rusia, prin intermediul Serbiei, îl joacă în regiune:
”Regiunea noastră trebuie să facă pași concreți pe calea integrării europene, dar pentru asta are nevoie de pace și stabilitate pe termen lung, pace și stabilitate care în nici un caz nu se pot obține prin influența malefică pe care Rusia prin aliatul său Serbia, îl exercită în această zonă”, a spus președinta Vjosa Osmani, potrivit site-ului oficial al administrației prezidențiale a Kosovo.
La rândul său președintele macedonean a dat asigurări că va sprijini procesul de integrare a Kosovo în NATO și în UE și a subliniat că toate acordurile bilaterale semnate între statele din Balcanii de Vest trebuie să aibă în vedere în primul rând menținerea păcii în regiune
Albania: Exces de antibiotice în medicina veterinară
Una din marile probleme ale medicinei umane în zilele noastre o reprezintă creșterea rezistenței microbilor la antibiotice, datorită consumului excesiv, adesea în afara prescripțiilor medicale de specialitate. La aceasta se adaugă însă o altă problemă: antibioticele folosite pe scară largă în medicina veterinară, scrie publicația kohajone.com.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Autoritatea veterinară Națională, Albania importă anual cca 1100 de tone de produse farmaceutice veterinare, în cea mai mare parte antibiotice. O cantitate uriașă pentru o țară de doar 2,8 milioane de locuitori, comentează publicația citată.
"Este de neimaginat dar aceasta este realitatea. Oricine poate merge la o farmacie veterinară și cumpăra câte antibiotice vrea, fără nicio rețetă. Iar asta are consecințe incalculabile, pentru că antibioticele ajung în organismul uman prin intermediul hranei, al cărnii pe care o mâncăm, al produselor lactate, al ouălelor etc. Este nevoie urgentă de un sistem de control strict al întregului lanț de aprovizionare cu medicamente veterinare”, spune doctorul Zihni Sula, profesor de toxicologie.
”Oamenii se îmbolnăvesc dar nu dintr-o dată ci progresiv, câte puțin în fiecare zi... Medicamentele pe care le folosim lasă urme în corpul animalului, în mușchi, în ficat, în oase, dar și în laptele vacilor și al oilor iar aceste deșeuri medicamentoase ajung, prin intermediul hranei în organismul uman. Aceste medicamente nu ar trebui eliberate decât pe baza rețetelor emise de medicii veterinari, iar aceștia trebuie să le utilizeze cât mai puțin posibil...”, explică la rândul său Dritan Laçi, profesor de medicină veterinară.
Muntenegru: O călătorie în... preistorie
Cu ajutorul realității virtuale turiștii vor putea face o adevărată călătorie în preistorie, vizitând siturile arheologoce de la Petrovici și Crvena stijena așa cum arătau ele în urmă cu 150 000 de ani, scrie publicația vijesti.me.
Proiectul este realizat de Muzeul Național din Muntenegru, Muzeul și galeriile Niksic și Municipalitatea Jablanica, sub auspiciile Uniunii Europene.
”Proiectul nostru nu vizează doar promovarea acestor situri inestimabile, ci și combaterea anumitor stereotipuri. Un muzeu nu trebuie privit ca un spațiu închis, vrem să schimbăm în special percepția tinerilor în legătură cu acest aspect. Proiectul nostru le oferă posibilitatea de a înțelege într-un mod original modul de viață și de dezvoltare al comunităților de acum 150 000 de ani. Este o excelentă bază de dezvoltare a turismului cultural”, spune Jelena Ðukanovic, coordonatoarea proiectului.
”Am învățat foarte multe lucruri în timpul acestui proiect și vom folosi exepriența de acum pentru partea a doua a proiectului, care va fi finanțat cu fonduri europene. Vom pune accentul pe modernizarea și creșterea capacității muzeului, dat fiind faptul că pentru expunerea celor cca 18500 de piese pe care le avem aici este nevoie de mai mult spațiu. Vom extinde rețeaua noastră de parteneri, astfel încât să integrăm cât mai bine acest sit în oferta turistică a Muntenegrului, care poate deveni o destinație de primă mărime pentru amatorii de turism cultural din întreaga lume”, adaugă Jelena Ðukanovic.
Au contribuit la realizarea revistei Presei Europa Plus:
Naida Mlinarevic - Bosnia Herțegovina
Fitore Qorraj - Kosovo
Denis Liçi - Albania
Nikolina Manojlovic - Muntenegru
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei