Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Shuai Peng susține mai nou că nu a fost agresată sexual. Când a spus adevărul tenismena?

shuai-peng.jpg

Tenismena Shuai Peng la un turneu în 2017
Sursa imaginii: 
AFP arhivă

Jucătoarea de tenis Shuai Peng susține că nu a fost obligată să întreţină relaţii sexuale de fostul vicepremier Zhang Gaoli. Sportiva din China mai spune că nu a acuzat pe nimeni de viol și că mesajul său anterior pe această temă a fost înțeles greșit.

Într-o declarație video, publicată de o agenție de presă din Singapore, Shuai Peng declară:

„În primul rând, trebuie să subliniez ceea ce este extrem de important, nu am spus sau scris niciodată că cineva m-a agresat sexual, trebuie să subliniez acest lucru”.

Jucătoarea chineză spune că retragerea mesajului inițial de pe rețeaua de socializare  a fost „o decizie personală”.

Shuai Peng susține în video că este un om liber.

Cronologia cazului Shuai Peng

2 noiembrie 2021: într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare chineză Weibo, care a dispărut rapid, Shuai Peng (35 ani) descrie o relaţie sentimentală sinceră, dar controversată cu fostul vicepremier chinez Zhang Gaoli.

Jucătoarea face referire la un raport sexual "forţat" cu oficialul chinez, căsătorit şi cu 40 de ani mai în vârstă, înainte şi după ce acesta nu a mai ocupat funcţii la vârful regimului comunist.

Gaoli Zhang a fost în perioada 2013-2018 unul din cei şapte cei mai importanţi oameni politici din China.

Mesajul a fost șters rapid.

Ulterior, timp de trei săptămâni, nu se mai știe nimic despre tenismenă. Internetul este inundat de mesajul #WhereIsPengShuai (unde este Shuai Peng?)

21 noiembrie 2021: Jucătoarea reapare într-un restaurant din Beijing, iar apoi la un turneu organizat în capitala Chinei, potrivit mai multor videoclipuri publicate de presa oficială. 

Sportiva are ulterior două videoconferinţe cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic.

Totuși WTA decide să suspende toate turneele din China în semn de protest, susținând că securitatea sportivilor este în pericol.

Chiar și astăzi, instanţa care patronează circuitul profesionist feminin de tenis își reafirmă  "îngrijorarea" privind soarta jucătoarei Shuai Peng.

"Aceste apariţii publice nu risipesc temerile WTA în privinţa siguranţei jucătoarei şi a capacităţii sale de a comunica fără cenzură şi impunere", a reacţionat Asociația.