Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul New York returnează Italiei artefacte în valoare de 10 milioane de dolari

new_york.png

Procurorul american Cyrus Vance
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Două sute de piese arheologice, estimate la 10 milioane de dolari, intrate în mod ilegal în posesia unor muzee sau colecționari americani, au fost returnate recent statului italian, transmite AFP

Printre acestea se numără un recipient din ceramică ce datează din secolul al VII-lea î.Hr, numit Pithios și Ulis, și chipul din teracotă al unei zeițe, din secolul al IV-lea î.Hr.

“Repatrierea acestei colecții magnifice de artă antică (...) arată necesitatea ca toți colecționarii și galeriștii să (...) se asigure că piesele pe care le-au cumpărat au fost achiziționate în mod legal", a declarat procurorul din Manhattan Cyrus Vance.

Domnul Vance a declarat că 150 de lucrări au legătură cu ancheta pe care a efectuat-o în cazul lui Edoardo Almagia, anticar italian care se stabilise la New York, înainte să părăsească SUA în 2003.

Edoardo Almagia a fost investigat în Italia pentru trafic și vânzare de antichități furate, însă e încă în libertate.

Procurorul e mai adăugat că 100 din piesele recuperate au fost confiscate din colecția Muzeului Fordham de artă grecească, etruscă și romană din New York.

Parchetul de la New York a returnat peste 700 de piese arheologice unui număr de 14 țări începând cu august 2020, dintre care aproape 30 în Cambodgia, peste 100 în Pakistan și aproximativ 250 în India.

La începutul lunii decembrie, Vance a anunțat că faimosul colecționar american Michael Steinhardt a returnat 180 de opere de artă și antichități furate din întreaga lume în ultimele decenii, unele chiar din Grecia Antică, în valoare de 70 milioane de dolari.

Prin acest gest, Steinhardt, în vârstă de 80 de ani, a reușit să scape de acuzație și de proces, însă i s-a interzis pe viață să mai achiziționeze antichități chiar și pe piața legală de artă.

 

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de France 24