
Social
Franța: Dronele încep să înlocuiască oamenii în domeniul gestionării apelor
drone.png

Alban Chesneau, cu casca de protecție pe cap, ridică o placă de canalizare cu ajutorul unui târnăcop. Liderul companiei In-R prinde drona în carcasa de protecție și apoi o îi dă drumul în conductă.
Cu toate luminile aprinse, drona intră și apoi dispare în conductă. Tehnicianul se folosește acum de camera de luat vederi pentru a opera în rețeaua de canalizare din Orléans, din centrul Franței.
"Cu o singură intrare, vom putea să inspectăm acum între 150 și 200 metri de conducte", explică pilotul din Saint-Herblain (vest).
Pot fi numeroase obstacole și foarte greu se poate controla drona într-un mediu izolat, cu pânze de păianjen, rădăcini, nivelul ridicat al apei...
"Putem ajunge și la 750 de metri și 1 kilometru pe zi," adaugă cel care are telecomanda dronei. “Fără a mai fi nevoie ca un om să coboare în rețea.”
"Avem nevoie de un dispozitiv agil, cu proprietăți specifice care să îi permită să se deplaseze în locuri în care există multe pietre, sticle, rădăcini, o grămadă de de obiecte. Scopul este de a putea lua niște imagini clare, prin care să ne dăm seama ce operațiuni sunt necesare", spune el, verificând dacă roțile se mișcă în toate direcțiile.
Pentru compania franceză Suez, care gestionează o mare parte din rețeaua de canalizare din Orléans, micile dispozitive controlate de la distanță sunt un mare avantaj.
"Aceste tehnologii sunt pe deplin operaționale. În acest an, în Orléans, 3 kilometri de rețea au fost verificați cu ajutorul dronelor. (...) Concret, în acest mod putem evalua patrimoniul din orașe”, spune Alexandre Ventura, responsabil al departamentului de inovație și robotică al grupului Suez.
Riscuri evitate
“Sunt ore întregi de lucru în subteran (…) fără riscuri”, spune cu bucurie acesta.
Aceste beneficii nu se limitează doar la canalele de canalizare. Dronele sunt utilizate în aproape toate domeniile de gestionare a apei, cum ar fi monitorizarea digurilor.
"Folosind o dronă dotată cu cameră video, avem acces la puncte de vedere interesante, la care nu puteam avea acces direct", spune Jordan Perrin, inginer la France Digues.
Adăugarea unui senzor termic poate face posibilă detectarea scurgerilor. Un lidar (telemetru cu laser) oferă, de asemenea, o topografie exactă a zonei.
"Înainte era un aparat zburător. Acum avem drone plutitoare, sunt mai ieft", spune inginerul.
Dronele companiei cu sediul în Breuil-en-Vexin (regiunea Paris) monitorizează râuri, lacuri, porturi și caracteristicile apei. Lucrează pentru departamente regionale de mediu, agenții de apă, laboratoare și chiar pentru Suez și Veolia.
Dronele pot transporta până la 25 kilograme de instrumente, utilizate în mai multe tipuri de misiuni.
Pot măsura diferiți parametri (concentrațiile de clorofilă, amoniu, nitrați, pH, conductivitatea, temperatura, turbiditatea etc.) în locuri greu accesibile unui echipaj. Motoarele cu jet de apă fac posibilă evoluția în zone pline de alge sau în zonele portuare.
"Interesul nostru este să nu trimintem echipaj uman pe apă, deoarece există riscuri de înec. În mod normal, există trei persoane pe o barcă care stau acolo foarte mult timp: Un pilot, un tehnician și un supervizor. Persoane calificate. Acum, nu este nevoie decât de un pilot. Și dacă pierdem o dronă, este în regulă, dacă pierdem un om, nu.”, explică specialistul.
Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de France 24