Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O femeie duce mai departe tradiția ”maeștrilor neonului” din Honk Kong

hong_kong.png

Karen Chan în atelierul său din Hong Kong, noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Firmele luminoase din Hong Kong, care se bucură de o lungă tradiție istorică, sunt acum fabricate, cu aceeași migală, de o nouă generație de artiști conectați la tehnologia actuală, dar și la trecut, și asta în ciuda reticenței celor vârstnici de a-și dezvălui secretele...

Ținut deasupra unei flacări albastre ce atinge până la 1.000 ° C, un tub de sticlă se apropie de punctul de topire, după care Karen Chan îl răsucește și suflă în interiorul lui până capătă forma dorită.

Tânăra de 33 de ani, cunoscută ca artistă sub numele ”Chankalun”, a fost dintotdeauna fascinată de luminile de neon care scăldau străzile în lumini calde. Proiectul actual al singurei femei  din Hong Kong care lucrează în acest sector dominat de bărbați, supranumită și The Neon Girl, presupune colaborarea cu 6 maeștri artizani din întreaga lume, pentru a crea o colecție de piese distincte.

Firmele gigantice de pe trotuarele orașului, cu nume de magazine, restaurante sau săli de jocuri de noroc, au fost abandonate pentru a face loc unor variante mai puțin poluante și mai eficiente, pe bază de LED-uri.

Pentru artista de 33 de ani deprinderea acestei arte a fost pentru ea o cursă cu obstacole, căci maeștrii „si fu (în limba cantoneză) își  păstrează cu strictețe secretele.

Descoperirea secretelor

„Am cerut sprijin maeștrilor din Hong Kong, dar au refuzat să mă învețe", își amintește Karen Chan. „Ei nu dau oricui toate aceste cunoștințe, mai ales că nu există nici un ghid sau manual, ci își transmit secretele propriilor descendenți", spune ea. Totuși, puțini sunt cei care își mai doresc să perpetueze acest meșteșug și astfel mulți maeștri ajung să ia cu ei secretele în mormânt.

Fără a-și pierde determinarea, Karen Chan a cercetat pe internet și s-a dus la Amsterdam și New York pentru a învăța de la alți artiști, descoperind o comunitate mondială de artizani, așa-ziși „neon nomads”, gata să-și împărtășească secretele. „Există o cultură open source în rândul noii generații de artiști", se bucură ea. „Toată lumea își postează experimentele și noile descoperiri pe Instagram sau pe Facebook, fiind fericiți să împărtășească (...) acest tip de cunoaștere. Generațiile mai vechi văd totul ca pe un secret absolut".

Încăpăţânare

Astăzi, Karen lucrează în atelierul unui alt entuziast, Jive Lau, în vârstă de 38 de ani. El a pătruns în arta neonului în Taiwan unde, spune el, maeștrii sunt mai dispuși să-și împărtășească know-how-ul cu străinii. „Continui să învăț cu resurse de pe internet și vizionând videoclipuri”, explică el.

Astăzi, oferă ateliere pentru un număr tot mai mare de amatori. „Educația poate într-adevăr ajuta (...) la promovarea acestei culturi, la a o menține vie", explică el. Cei doi artizani proiectează și modelează lucrările în echipă.

„Pentru ca neonul să trăiască e nevoie și de alte elemente, și asta face noua generație de artiști", explică Karen Chan. Ea speră că lucrările sale „vor sparge granițele și viziunea oamenilor despre această artă și vor arăta că utilizarea neonului poate fi extinsă pentru a lua o formă nouă".

Pentru ea, modelarea sticlei de neon poate fi comparată cu un sport olimpic care necesită rezistență, precizie și flexibilitate. Obstinația sa a constat în căutarea unui mentor plătit. După atât de multe uși închise, a dat peste Maestrul Wong, care a luat-o sub aripa sa.

În 2018, a creat o piesă în doar o săptămână, după ce a apelat la un sculptor în sticlă care a supervizat procesul de reacție, oferindu-i indicații prin YouTube. Apoi s-a întors la Maestrul Wong, în vârstă de 80 de ani, care, impresionat fiind, a fost de acord să o primească în ucenicie.

„Cred că maeștrii neonului din Hong Kong nu mă vor accepta niciodată ca maestră, dar poate ca artistă da”, spune râzând Karen Chan...

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France 24.