Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petiție pentru o finanțare mai bună a educației în bugetul pe 2022

petitie_finantare_educatie_buget.jpg

Educația ar urma să primească puțin peste 2% din PIB în bugetul pe 2022 (Sursa foto: pixabay)
Educația ar urma să primească puțin peste 2% din PIB în bugetul pe 2022 (Sursa foto: pixabay)

Protest al societății civile față de procentul mic alocat Educației în proiectul de buget pe 2022. Documentul prevede puțin peste 2% din PIB, departe de obligația legală de șase procente.

Organizația World Vision România, Consiliul Național al Elevilor, sindicate, asociații de părinți și studenți cer într-o petiție alocarea a cel puțin 4,7% din PIB pentru Educație în bugetul pe 2022, spune la RFI directoarea executivă de la World Vision, Mihaela Nabăr: ”Am inițiat o petiție prin care solicităm alocarea a cel puțin 4,7% din PIB pentru Educație în anul 2022. Această cifră nu este una aleasă aleatoriu, ci ne-am raportat la media de la nivelul UE. Până la 6%, așa cum prevede legea educației naționale nr. 1 din 2011, solicităm ca fondurile să vină din investiție prin PNRR și programe operaționale”.

 

Anca Dragu la RFI: Bugetul pe 2022, bazat pe venituri supraevaluate. Educația, marele perdant

 

Un buget prea mic pentru promisiuni atât de mari

 

Mihaela Nabăr precizează că ”această diferență între 4,7% din PIB, plus programe operaționale și PNRR, până la 6%, așa cum prevede legea educației naționale, nu ar trebui să fie bani pe hârtie, ci bani investiți în educație în anul 2022”.

 
Mihaela Nabăr, despre finanțarea Educației în bugetul pe 2022