Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezbatere RFI: Bullying-ul: Ce este și cum îl putem combate?

Bullying-ul, fenomenul care afectează 1 din 4 copii, a fost dezbătut joi, 16 decembrie, în cadrul unui eveniment organizat de RFI România la Colegiul Tehnic Energetic din București.

Aproximativ 45 de elevi au învățat cum să recunoască bullying-ul din timp, cum să descurajeze acest comportament și au fost îndemnați să-și expună părerea și chiar să povestească experiențele lor legate de acest fenomen.

„Încă din clasele mici au râs de mine pentru că eram prea slabă”, ne mărturisește o elevă. „Nu am avut curaj să spun nimănui. Colegii mi-au luat apărarea, dar simți frică, simți că o să te faci de râs în fața tuturor”, se destăinuie o altă colegă.

Emilia Vasilescu, profesor formator, le-a explicat elevilor cum își pot da seama dacă asistă la un episod de bullying, punând accentul pe câteva caracteristici: „să facă cu intenție acțiunea, să se repete fapta și nu în ultimul rând, vorbim despre un dezechilibru de puteri, agresorul este mult mai puternic și domină victima”.
De multe ori, victima poate deveni foarte ușor agresor, „pentru că vede în acest comportament o metodă de a se apăra”, ne spune Daniela Ivana, asistent social în cadrul Alianței pentru Lupta Împotriva Alcoolismlui și Toxicomaniilor (ALIAT).

De aceeași părere este și Gelu Duminică, sociolog, profesor asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, reprezentant al Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară ”Împreună”.

El consideră că susținerea familiei și a prietenilor este foarte importantă, pentru că victima trebuie să știe că nu este singură. De asemenea, rolul profesorilor este și el unul semnificativ. Ei trebuie să construiască cu elevul o relație bazată pe încredere. „Vorbele fac diferența. Nu există o rețetă magică pentru a ajunge la sufletul elevului, dar trebuie să ne facem timp să găsim o cale”, adaugă sociologul.

Iată întreaga dezbatere mai jos: