Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou vaccin anti-Covid, aprobat în UE. „Ar putea să reducă scepticismul în rândul nevaccinaţilor”

vaccin_0.jpeg

Sursa foto> rfi.fr

Un al cincilea vaccin urmează să intre în arsenalul european împotriva covid-19, după ce Novavax a anunţat luni că a primit o ”recomandare pozitivă de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA)” în vederea punerii pe piaţă a vaccinului său anticovid.

Agenţia ”a recomandat să se acorde o autorizaţie de punere condiţionată pe piaţă a vaccinului împotriva covid-19 al Novavax (...), pentru a preveni covid-19 la persoane în vârstă de peste 18 ani”, anunţă ea într-un comunicat citat de News.ro.

Studii prezentate de EMA ”arată o eficienţăa vaccinului Nuvaxovid de aproximativ 90%”, subliniază agenţia. Însă datele rămân limitate cu privire la eficienţa acestui vaccin împotriva variantei omicron a SARS-CoV-2.

”Efectele secundare observate în studii ale Nuvaxovid sunt, în general, uşoare şi moderate şi au dipăsut la câteva zile după vaccinare”, precizează agenţia.

El foloseşte o tehnologie mai clasică decât cele folosite la vaccinurile anticovid larg autorizate în lume, ceea ce ar putea, consideră unii experţi sanitari, să reducă scepticismul în rândul nevaccinaţilor.

Nuvaxovid este un vaccin ”subunitar”, pe bază de proteine, care declanşează un răspuns imunitar - fără virus.

Tehnologia este similară celei folosite în vaccnurile împotriva hepatitei B şi tusei convulsive - vechi de câteva decenii -, larg folosite în lume.