Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul cedează în disputa cu CFR-iștii. Salariile vor crește, în ciuda „lipsei resurselor”

uniforma veche cfr.jpg

Sursa imaginii: 
facebook

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au anunţat, după negocierile cu sindicatele angajaţilor din domeniul feroviar, că părţile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze, ca soluţie, creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022. 

Salariile tarifare ale angajaților de la CFR vor crește cu indicele de majorare a prețurilor de consum pentru anul 2022 (n.r. aproximativ 10%), au anunțat reprezentanții Ministerului Transportului.

Anunțul a fost făcut luni după întâlnirea ministrului Sorin Grindeanu cu sindicaliștii CFR. Anterior, ministrul afirmase că nu pot avea loc măriri de venituri în acest sector pentru că nu există resurse.

Discuțiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar, dar și pe situația creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată.

Reprezentanții CFR au precizat că în urma protestului au fost 261 de trenuri blocate, iar în prezent se aşteaptă ca ele să fie repuse în circulaţie. Totodată, elevii din Constanţa care aşteptau într-un tren au fost recuperaţi.

La finalul discuțiilor, autoritățile au anunțat că salariile vor crește pentru a acoperi inflația.

„Părțile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca și soluție creșterea salariilor tarifare cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru anul 2022, în condițiile aprobării cadrului legal și financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat și bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar”, au anunțat reprezentanții Ministerului Transportului.

Totodată părțile s-au angajat să identifice soluții pentru aplicarea Statutului personalului feroviar, sens în care vor fi organizate întâlniri periodice cu privire la situația căii ferate.