Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea copiilor: La cei cu boli cronice, riscul de spitalizare din cauza COVID crește de 12 ori

gheorghita.jpg

Cele 114.000 de doze de vaccin pediatric vor ajunge în România pe 25 ianuarie, a anunțat joi medicul militar Valeriu Gheorghiță.
Sursa imaginii: 
gov.ro

Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 nu este un substitut pentru vaccinarea adulților și a categoriilor vulnerabile, dar reprezintă un pas înainte, a declarat, marți, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticovid. El a adăugat că și copiii au un risc de a face o formă severă de COVID-19, chiar dacă este mult mai mic decât la adulți.  La cei cu boli cronice, riscul de spitalizare din cauza COVID crește de 12 ori, a mai spus Valeriu Gheorghiță. 

"Din punctul de vedere al ponderii cazurilor internate, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de COVID-19 înregistrate în România au fost raportate la copii din grupa de vârstă 5-11 ani, iar 3% din cazuri la grupa de vârstă 11-14 ani. În valul 4 am observat, paralel cu creșterea numărului de cazuri la toate grupele de vârstă, și o creștere ceva mai mare a cazurilor la tineri și copii, ca urmare a faptului că varianta Delta se răspândește mai ușor. Impactul este semnificativ mai mic decât la populația adultă, dar nu este zero", arată coordonatorul campaniei de vaccinare.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, indicația de vaccinare se adresează cu prioritate, și la această grupă de vârstă, copiilor vulnerabili, care suferă de o boală cronică, deoarece prezența unei afecțiuni cronice la această vârstă crește riscul de spitalizare din cauza COVID-19 de 12 ori și riscul de internare în Terapie Intensivă de circa 19 ori.