Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei doze de vaccin necesare pentru a călători în UE din 2022

p051292-556558_0.jpg

certificat covid
Statele membre UE pot cere sau nu acest certificat
Sursa imaginii: 
European Union

Certificatul Verde Digital va conține de la 1 februarie 2022 trei doze de vaccin minim pentru a fi valabil, propune Comisia Europeană. A treia doză trebuie administrată la maxim nouă luni după cea de-a doua. 

Statele membre UE vor aproba anul viitor propunerea executivului european de includere a celei de-a treia doze în Certificatul Verde Digital. 

Ea trebuie administrată la maxim 9 luni (nu mai mult de 270 de zile) după cea de-a doua astfel încât certificatul să fie valabil pentru călătorii în interiorul UE. Unele state ar dori ca perioada să fie de doar 7 luni. 

Bruxelles precizează că perioada maximă de 9 luni a fost stabilită în baza criteriilor științifice care arată că doza suplimentară poate interveni la șase luni după precedenta. Cele trei luni suplimentare din propunerea Comisiei sunt acordate pentru ca statele membre să își pună la punct campaniile de vaccinare.

Aceasta este o încercare de armonizare a regulilor de călătorie în spațiul intracomunitar. Fiecare stat membru UE își ajustează apoi regulile de călătorie în funcție de propria sa situație epidemiologică. 

Nu este astfel exclus ca unele state să nu ceară acest certificat la intrarea pe teritoriul lor. La fel, altele pot cere documente suplimentare, cum ar fi un test PCR negativ efectuat cu nu mai mult de 24 sau 48 de ore înainte. 

Acesta este deja cazul Franței care nu doar că nu mai primește acum călători din Marea Britanie (în afara celor considerați esențiali) , dar cere ca cetățenii UE care intră pe teritoriu francez să prezinte un test negativ efectuat în ultimele 24 de ore. 

De partea sa,  Comisia Europeană se felicită pentru succesul Certificatului Verde Digital care, spune ea, a contribuit la menținerea libertății de mișcare și la funcționarea Pieței Unice. 

Pâna acum 807 milioane de certificate au fost distribuite în UE.