Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce să faci ca să nu te îmbolnăvești de covid de sărbători

coronavirus-craciun-pandemie-virus-covid.jpg

Sursa imaginii: 
ASSOCIATED PRESS

Masca de protecție chiar și afară, dacă e o zonă aglomerată, vaccinarea anti-covid, dacă nu am făcut-o până acum, sau doza booster, și testarea dacă ne vizităm bunicii, părinții sau dacă petrecem cu prietenii sau familia extinsă. Sunt câteva dintre recomandările medicilor cu care am discutat despre ce putem face pentu a fi în siguranță, și noi și cei dragi, de sărbători. Specialiștii sunt îngrijorați în contextul variantei Omicron a coronavirusului care este cu mult mai contagioasă comparativ cu celelalte tulpini și îi poate îmbolnăvi și pe cei imunizați fie în urma bolii, fie prin vaccin.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății avertizează cu privire la festivitățile de Crăciun și Anul Nou în contextul variantei Omicron care îi afectează și pe cei vaccinați anti-covid sau trecuți prin boală. Tedros Adhanom Ghebreyesus îi îndeamnaă pe oameni să amâne adunările prilejuite de aceste sărbători pentru că, spune el, "un eveniment anulat este preferabil unei vieți anulate".
Socializarea în grupuri mari, de câteva zeci de persoane, este periculoasă pentru că, la cât de contagioasă este varianta Omicron, probabilitatea să pleci de la aceste petreceri infectat este de peste 50%, explică medicul și cercetătorul Octavian Jurma. Și el și Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, recomandă testarea tuturor celor care iau parte la o petrecere, chiar dacă sunt vaccinați. I-am întrebat pe cei doi medici ce putem face pentru a fi în siguranță, în perioada următoare, și noi și cei apropiați: