Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Bodocan, artistul român care a transformat o veche școală din Franța într-un centru de artă

Franța i-a devenit casă lui George Bodocan (42 de ani) un artist român, în 2008. I-a plăcut atât de mult aici încât nu doar că a rămas, dar, în 2018, a cumpărat o școală veche dintr-un sat din Franța, Pougne-Hérisson. Așa a luat naștere proiectul Villa Sator, o școală internațională de artă, prin care se promovează cultura, arta și schimburile socio-culturale.

 

 

Inițial, când a ajuns la Paris, nu știa deloc franceză, lucru ce i-a îngreunat adaptarea. Dar acest lucru nu l-a descurajat pe tânăr. Din contra, l-a transformat într-un avantaj, pentru că asta i-a permis să se exprime și mai mult prin pasiunea sa – arta. „Am simțit și mai mult nevoia de a mă exprima prin desen, așa că am început o sesiune, să zicem, care a durat câțiva ani, de desene alb-negru. Erau schițe, interacțiuni pe care le observam în jurul meu, de la scene banale la situații personale, dar și situații pe care le observam în jurul meu”.

 

De ce Franța? Se pare că pentru Bodo, așa cum își semnează picturile, principalele motive au fost libertatea și diversitatea, lucruri pe care nu le-a găsit în altă parte. „Întotdeauna am apreciat partea activistă a Franței, interesul pentru alte teme decât cele franceze, oamenii care sunt interesați de toate părțile lumii. Toate acestea m-au atras și mă atrag în continuare”, adaugă artistul.

 

Tot libertatea este motivul pentru care a ales arta. „Căutam un domeniu în care să mă simt liber în felul meu, iar arta mi se pare un domeniu în care ne putem exprima în felul nostru, sunt limbaje pe care le putem alege, pe care le putem inventa, ne păstrăm o naivitate atât de mare, cu care putem jongla” subliniază el.

 

Chiar dacă locuiește în Franța de peste 13 ani, participă în continuare la diverse proiecte din România și ține legătura cu artiștii din țară. „Fac proiecte alături de prieteni, cum ar fi rezidențele de aici unde am primit artiști din România, am proiecte în România din când în când și apoi mai am și alte proiecte care urmează să vină”.

 

Urmărește interviul integral aici.