Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suedia în 2022: pandemie, politică, muzică și fotbal

2022_in_suedia.jpg

Sursa imaginii: 
flickr.com

La fel ca pe restul planetei, 2021 s-a desfășurat în Suedia sub semnul pandemiei de Corona. Dacă noul an nu pare să înceapă foarte promițător, este totuși sigur că suedezii vor avea în 2022 alte câteva evenimente așteptate. Constantin Drăgan, corespondentul RFI în țara scandinavă aduce toate informațiile.

Este una din foarte puținele țări care, deși au luat pandemia în serios, și-au asumat riscul de a-și lăsa cetațenii să aibă o viață pe cât de aproape de normalitate cu putință. Iar asta a făcut probabil ca în 2021 să se vorbească despre Corona ceva mai puțin decât în alte țări. E ceea ce suedezii speră să poată face și în noul an pe care și-l doresc mult mai liniștit decât precedentul.

Însă, până una alta, dacă în privința Covid 19 nu există certitudini, cu totul altfel stau lucrurile în ceea ce privește viața politică din Suedia. 2022 este aici an electoral.

Spre deosebire de România, în țara scandinavă nu există alegeri generale și alegeri locale. Mult mai pragmatici, suedezii au decis că nu e cazul să cheltuiască bani de două ori, așa că toate alegerile se organizează simultan, votanților solicitându-li-se să pună ștampila pe buletinele de vot pentru Parlament și pentru primării în același timp. De fapt, dacă ne gândim că alegerile se întind pe câteva săptămâni, chiar și această noțiune este relativă.

Ziua oficială a alegerilor este 11 septembrie, însă în realitate se poate vota din 18 august până pe 12 septembrie. Se începe după jumătatea lui august la ambasade și consulate. Apoi, din 24 august pornește votul prin corespondență. Alegătorii suedezi își primesc buletinele de vot prin poștă, în baza listelor făcute de Administrația financiară. Scrisorile cu voturi sunt acceptate până 12 septembrie. Toți cei care au rezidență și plătesc taxe în Suedia pot vota pentru aleșîi locali. Însă pentru a putea pune ștampila pe buletinele pentru parlament, votanții trebuie să aibă și cetățenie suedeză.

În privința partidelor politice, în ultimii zece ani, cea mai mare întrebare a fost câte locuri va primi partidul Sverigedemokraterna (Democrații suedezi), văzut adesea că o formațiune de extremă dreapta. La fiecare din ultimele 3 alegeri el și-a dublat practic numărul de scaune în Parlament, ajungând în 2018 la 17.53%, cu alte cuvinte 62 de mandate din 349 posibile. În plus, dacă la început era văzut ca o formațiune politică total nefrecventabilă, în ultimii ani au existat voci în special din partidele de dreapta care nu au exclus colaborările punctuale. Pe de altă parte, este adevărat că, de când cu pandemia, Democrații suedezi au fost semnificativ mai puțin vocali decât înainte.

O altă curiozitate este legată de Social - Democrați, cel mai mare partid suedez și cel care a stat cel mai mult la putere în ultimii 60 de ani. După ce în ultimii 7 ani ei au fost cei care au format guvernul, vara trecută rezultatele din sondaje nu arătau bine deloc. Așa că Prim-ministrul a anunțat că a hotărât să părăseasca funcția în luna noiembrie. El a fost înlocuit Magdalena Andersson, prima femeie care a ocupat vreodată această poziție. Este vorba despre fosta ministră a finanțelor, văzută că o persoană integră și cu principii. Rezultatul a fost o creștere de la 25.6% în noiembrie la 29.3% la începutul lui decembrie.

 

Fotbal!

Un alt moment așteptat de suedezi în 2022 este Campionatul Mondial de fotbal care va avea loc în Qatar între 21 noiembrie și 18 decembrie. Însă poate încă și mai mult este așteptat meciul playoff de pe 24 martie, în care Suedia va infrunta Cehia. În cazul victoriei, va urma o altă partidă împotriva Rusiei sau Poloniei. Rezultatul său va decide dacă echipa scandinavă, ce a terminat pe locul doi în grupa B, va juca sau nu în Qatar la sfârșitul anului.

Și tot în 2022 Naționala suedeză va participa și la Cupa Națiunilor,cea mai nouă competiție internațională organizată de UEFA. La ea participă echipele naționale ale țărilor afiliate la organizație. Prima ediție a avut loc în 2018. Se știe deja că anul viitor Suedia va lupta în grupa D împotriva Norvegiei, Serbiei și Sloveniei.

Deocamdată, atmosfera la echipele naționale de fotbal, cea masculină și cea feminină, este una foarte bună, mai ales după ce acum câteva zile au intrat un vigoare noile contracte ale jucătorilor. Spre deosebire de cele vechi, acestea prevăd clauze care îi protejează în cazul accidentelor petrecute în afara meciurilor de la cluburi, ba le dau și o siguranță financiară în cazul în care devin părinți și își iau concediu parental.

 

Muzică...

La final să vorbim despre muzică și despre Melodifestivalen, altfel spus, selecția națională suedeză pentru Eurovision, o competiție care este luată aici extrem de în serios. De altfel, ea durează 6 săptămâni, din 5 februarie până în 12 martie.

Speranța tuturor este că festivalul să revină la formatul său inițial care propune 6 super spectacole în 6 orașe diferite, printre ele numărându-se Malmö, Göterborg și Linköping. Finala se va desfășura la Stockholm. Foarte multe mii de spectatori obișnuiesc să cumpere bilete, iar alte milioane se uită la televizor și votează. Să nu uităm că muzica este unul din principalele exporturi ale Suediei, unii punând-o chiar pe locul doi.

Dacă în 2020, Melodifestivalen a fost ultimul mare spectacol care s-a ținut în Suedia, în momentul în care pademia începea să se manifeste pe întreaga  planetă, anul acesta din motive de Covid 19 totul s-a desfășurat într-un singur loc, fără public.

Pentru anul viitor speranțele sunt mari. 28 de piese vor intră în competiția care va cuprinde 5 semifinale, urmate de finala care va da marele câștigător ce va reprezenta Suedia la Torino în luna mai.