Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imaginile cu svastica desenată pe drapelul UE fac înconjurul lumii. Autoritățile se sesizează

mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Simboluri naziste la Protestul AUR împotriva Certificatului Verde Covid-19
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto, Alexandru Dobre

Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei a sesizat Parchetul General și Poliția în urma folosirii de simboluri naziste în timpul protestelor din fața Parlamentului României.

Consilierul Onorific al premierului, Alexandru Muraru, transmite într-un comunicat că simbolul nazist folosit de unii manifestanți în cadrul protestului din fața Parlamentului României, la care au luat parte și demnitari ai grupului parlamentar AUR, reprezintă o infracțiune flagrantă care trebuie imediat investigată și sancționată ferm.

Oficialul atrage atenția că fotografia cu svastica desenată pe steagul Uniunii Europene de către un protestatar AUR reprezintă la Parlament un semnal de instigare la violență și ură, care a prejudiciat grav imaginea României în cele mai cunoscute publicații din lume.

“Acest gest inacceptabil este o palmă dată memoriei milioanelor de victime ale regimului german nazist și nu poate fi decât o consecință a derapajelor unei formațiuni politice neolegionare, care a folosit tribuna Parlamentului ca portavoce a mesajelor admirative față de criminalii de război. Expresiile extremiste ale unor reprezentanți în Parlamentul României sunt inacceptabile în fața opiniei publice, a persoanelor și organizațiilor care luptă pentru memoria victimelor Holocaustului. Acest comportament reprobabil din partea unor demnitari nu a făcut altceva decât să se materializeze în incidente publice de natură xenofobă.

Degradarea și tensionarea repetată a atmosferei din Parlament a creat acest context social, iar desenarea zvasticii este o consecință directă a politicii partidului extremist AUR. Așa cum am mai spus în repetate rânduri, ascensiunea acestei formațiuni politice în Parlament a degradat încontinuu, masiv, discursul public și a reluat o amplă operațiune sistematică de punere în discuție a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii 90.

Instituțiile abilitate trebuie să fie ferme și să lucreze de urgență cu celeritate în cercetarea și sancționarea unor astfel de fapte antisociale și ilegale, care produc grave prejudicii de imagine statului român. Orice întârziere este intolerabilă pentru că poate însemna acceptare, nepăsare sau chiar încurajare prin pasivitate și neimplicare. Utilizarea simbolurilor naziste este o contestare și prejudiciere a valorilor europene, iar folosirea unor elemente de natură rasistă este inacceptabilă într-un stat modern precum România.

Din păcate, fenomenul antisemitismului și xenofobiei rămâne prezent în România. În repetate rânduri, am atras atenția pe parcursul acestui an și am condamnat gravele derapaje ale unor demnitari ai partidului extremist care pur și simplu au parodiat simbolurile memoriei victimelor Holocaustului, o rușine greu digerabilă pentru forul legislativ suprem din România. Am redactat numeroase plângeri și sesizări penale la Parchetul General și Poliție, iar în unele cazuri deja am adus probe suplimentare și am colaborat cu procurorii pentru unele dintre spețe care sunt în curs de cercetare”, mai precizează Alexandru Muraru.

Context:

2000 de membri și simpatizanți AUR au participat, marți, la protestul organizat și anunțat de liderii partidului. Protestul împotriva certificatului COVID de la Parlament a culminat cu un moment de vandalism în care câteva sute de protestari au intrat în curtea Parlamentului și au forțat intrarea în Senat. Mai multe mașini au fost, de asemenea, avariate.

Imagini de la protest fac înconjurul lumii, după ce au fost preluate de marile agenții foto internaționale. În imagini sunt manifestanți care se îmbrâncesc cu jandarmii, care afișează bannere sau care se roagă, în genunchi cu icoane în mână.

O fotografie surprinde un moment de derapaj grav, în care un protestatar desenează o svastica pe drapelul Uniunii Europene.

Ce spune legea

Promovarea în spațiul public a unor simboluri fasciste, legionare sau naziste intră sub incidența Legii nr. 217/2015, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002, privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”.

Potrivit legii, în România, utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.