Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Rusia își modernizează sistemul de monitorizare a exploatărilor forestiere

padure.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Roslesinforga (Agenția federală pentru păduri din Rusia) a pus în funcțiune un sistem electronic centralizat de supraveghere a activităților de exploatare forestieră de pe teritoriul țării, care deocamdată se află în faza de testare, urmând a deveni obligatoriu în prima parte a anului viitor, transmite Rossyskaya Gazeta.

Aplicația mobilă LeEGAIS crează un cod QR pentru fiecare transport de material lemnos, care ulterior poate fi verificat în orice moment cu ajutorul telefonului mobil de autoritățile din domeniul siguranței rutiere, fiscale, vămi și alte autorități cu atribuții de control, precizează sursa citată

Codul QR include toate informațiile legate de cantitatea și tipul de material lemnos, proprietar, destinatar, compania de transport implicată, etc.

”Noul sistem va înlocui începând din 2022 toate celelalte tipuri de documente necesare transportului de bușteni. În prezent aplicația și sistemul integrat se află în faza de testare la nivelul marilor companii de exploatare a lemnului și vor deveni complet funcționale pe întreg teritoriul țării în prima parte a anului viitor”, a precizat directorul Agenției federale a pădurilor, Pavel Chaschin.

În primele luni de la punerea în funcțiune procedurile vor fi simplificate pentru a nu afecta activitatea societăților implicate. Acestea vor transmite toate observațiile lor către autoritățile de stat pentru ajustarea eventualelor erori. ”Vom purta un dialog permanent cu utilizatorii noului sistem, obiectivul nostru este de a crea un instrument util și eficient. Vom ține cont de toate comentariile și sugestiile primite”, a precizat oficialul rus.

 

Ucraina: Cele mai frumoase povești de Crăciun

Ziarul Pravda face o trecere în revistă a celor mai interesante cărți pentru copii din librăriile ucrainiene, care au ca subiect sărbătorile de iarnă. Printre acestea”Dinozaurul de Crăciun”, de Thomas Fletcher, povestea unui băiețel care trăiește în scaunul cu rotile și a cărui cea mai fierbinte dorință era să primească de la Moș Crăciun... un dinozaur. O carte despre magia imaginației și despre curajul de a inventa povești neobișnuite.

În cartea ”Un milion de miliarde de Moși Crăciuni”, de Hiroko Montai este vorba despre un Moș Crăciun care constată că de la an la an are de livrat cadouri pentru mai mulți și mai mulți copii, iar el nu mai poate căra sacii cu daruri, așa încât îi cere lui Dumnezeu să-i facă un al doilea Moș Crăciun care să-l ajute. Numai că doar un ajutor nu e suficient...

Din lista de recomandări a ziarului Pravda nu lipsește nici traducerea în ucraineană a poveștii ”Purcelușul de Crăciun”, de J.K. Rowling, despre un băiețel care nu se desparte de jucăria sa de pluș. Într-o bună zi jucăria dispare, numai că în noaptea magică de Crăciun se întâmplă și minuni: animalele încep să vorbească iar jucăriile prind viață și, bineînțeles, printre acestea este și purcelușul de pluș pierdut și regăsit, al băiatului.

 

 

Republica Moldova: Amintiri cu Iurii Nikulin... la Dubăsari

Recent s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui Iurii Nikulin, celebrul actor și director de circ rus, artist al poporului URSS (1973), a cărui amintire este vie și în orașul Dubăsari din Republica Moldova, pe care artistul l-a vizitat la sfârșitul anilor 1970, scrie publicația transnistreană novostipmr.com.

Familia veteranului Dumitru Țurcan, păstrează și astăzi fotografiile cu autograful celebrului comediant. Dumitru Feodorovici are acum 88 de ani, dintre care 54 i-a dedicat medicinei și l-a cunoscut personal pe Iurii Nikulin și pe familia acestuia.

„Prietenul meu - un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, Mihailov Serghei Porfirevici- ne-a făcut cunoștință. La sfârșitul anilor 70, el a lucrat ca director al centrului de odihnă „Solnecinii Bereog”. Și când Iurii Niculin a venit cu familia sa în vacanță, i-am făcut cunoștință cu familia mea și l-am invitat la noi acasă. Oaspeții din Rusia au fost încântați de borșul nostru, de sarmalele, mămăliga, plăcintele cu diferite umpluturi... Erau oameni foarte sufletiști, inteligenți, cultivați și binevoitori”, își amintește Dumitru Țurcan.

Iurii Nikulin a venit în vacanță la Dubăsari de mai multe ori. Și de fiecare dată s-a întâlnit cu prietenii săi. Dumitru Țurcan i-a prezentat artistului atracțiile locale și l-a dus să-și viziteze prietenii din Ucraina, apoi s-au întâlnit și la Moscova.

„Iurii Nikulin era un povestitor neîntrecut, îi plăcea să glumească și să spună bancuri. Și amintirile din Marele Război au ocupat un loc aparte în sufletul său. Povestea despre colegii săi soldați și despre episoadele tragice din viața lui. Iurii Vladimirovici a apreciat momentele fericite și credea că oamenii ar trebui să înțeleagă și să se bucure de valorile simple ale vieții”, spune Dumitru Fedorovici.

Multe fotografii alb-negru și color cu autografele lui Nikulin au fost păstrate și de Vladimir Dorofeev, director al SRL „Spros” din Dubăsari, care l-a întâlnit pentru prima dată pe marele actor în august 1979. 

„Călătorea împreună cu familia cu mașina lor “Volga”, erau în vacanță. Când au ajuns în zona noastră, mașina s-a stricat, iar localnicii i-au spus că poate să mă contacteze pe mine pentru ajutor. Așa ne-am cunoscut și am devenit prieteni. I-am plimbat pe la Goian și Iagorlic, am vizitat întreprinderile din orașul nostru. Lui Nikulin i-a plăcut foarte mult, a spus că avem un oraș minunat, cu oameni prietenoși. Era o persoană simplă, plăcută în discuție, sociabilă”, își amintește Vladimir Dorofeev. Ulterior la Dubăsari au ajuns în vizită și alți actori ruși de comedie, precum Gheorghii Vițin sau Evghenii Morgunov, la recomandarea, desigur, a lui Iurii Nikulin...

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Maxim Zinovin - Rusia

Sofia Daleka - Ucraina

Cristina Chifa – Republica Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 22 decembrie 2021